Naar homepage
Programma

Het leven van een Oranje-hit

  1. Nieuwschevron right
  2. Het leven van een Oranje-hit

Als de oranjekoorts begint te kriebelen verzeilt ook de muziekwereld in de niet te stoppen voetbalgekte. Menig artiest (en non-artiest) waagt een poging om snel een WK of EK hitje te scoren. Soms met een kort maar krachtig succes, af en toe een gigantische flop. We graven in de stapels EK & WK liedjes van de laatste jaren.

Hazes grootste voetbalzanger

Één ding is zeker: een voetbalhit is vrijwel altijd vrolijk, positief en vaderlandsgezind. De echte WK-hit maker is André Hazes. André Hazes heeft de meeste EK- en WK-hits op zijn naam staan, met ‘Wij Houden Van Oranje’ uit 1988 als hoogtepunt. In totaal is Hazes zes verschillende jaren succesvol met een voetballiedje.

Maar Hazes heeft de nummer 1 van de hitlijsten nooit gehaald. Traditiegetrouw is dat ook lastig; je hebt immers maar heel even om je song te promoten vlak voor een groot toernooi. En ligt Nederland eruit? Dan kan je de single wel weggooien. Er zijn twee artiesten geweest die de koppositie wisten te bereiken tijdens een EK of WK.

Nummer 1

De enige WK-hit die nummer-1 werd in Nederland was ‘As Dick Me Hullep Nodig Heb' van Johan & de Groothandel uit 1994. Een vijftal refreinen en Johan Cruijff die Dick Advocaat tussendoor hele ‘logische' adviezen geeft. Een Oranje-hit zit in een klein hoekje.

De andere single die de koppositie wist te veroveren komt veertien jaar later. Het nummer is van origine een Keuls carnavalsachtig liedje getiteld ‘Viva Colonia’. Wolter Kroes leent die melodie en daar rolt ‘Viva Hollandia’ uit. Op de 26ste week van 2008 bestijgt Wolter Kroes de troon. Maar helaas, toen in het Zwitserse Basel het Nederlands elftal in de kwartfinale van Rusland verloor daalde de hit in één keer zeventien plaatsten, een absoluut dalingsrecord.

'Viva Hollandia' uit 2008

Guus wilt dat ons land juicht

Guus Meeuwis heeft misschien wel de meeste voetbalnummers zelf geschreven en gecomponeerd. Waar verbluffend veel artiesten terug vallen op bestaande, catchy melodieën, probeert Meeuwis vaak iets origineels te maken. 'Ik Wil Dat Ons Land Juicht' is daar een goed voorbeeld van, al wordt dat niet een grote hit. In praktijk doen feestplaten met aanstekelijke teksten het veel beter.

Guus en Youp

De tijdelijkheid van sportsongs kenmerkt zich in het nummer dat Youp van ’t Hek en Guus Meeuwis ten gehore brachten in de NOS-studio in de zomer van 2010. Zij zongen een geestig gedicht voor de Koningin vlak voor de halve finale tegen Uruguay. Ze wisten dat hun ‘Majesteit’ maximaal zes dagen te leven had, of daarna in ieder geval niet meer relevant zou zijn. Toch is hun optreden in de NOS-studio veel bekeken en later op verzoek nog een keer goed opgenomen in de studio.

En dit jaar?

Welk nummer springt er dit jaar uit? Wie zal het zeggen? Er worden in ieder geval genoeg pogingen gedaan om EK-hit sensatie van 2012 te worden. Platenzaken kleuren oranje, en Youtube-kanalen stromen vol. Denk aan ‘Samen’ van René Froger, Wilfred Genee en Johan Derksen proberen het ook, net als de Gebroeders Ko en Lange Frans & Michael Bryan.

Ach, het zou natuurlijk mooi zijn als we aan het eind van dit Europees Kampioenschap simpelweg ‘We Are the Champions’ uit volle borst mogen zingen.

Ster advertentie
Ster advertentie