Programma
KRO-NCRV

Journalist Jan Meeus over strafzaak Peter R. de Vries: 'Er gaan nog meer arrestaties volgen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Journalist Jan Meeus over strafzaak Peter R. de Vries: 'Er gaan nog meer arrestaties volgen'

Donderdag begint de pro-formazitting in de tweede rechtszaak naar de moord op Peter R. de Vries. Misdaadverslaggever Jan Meeus vertelt bij De Wild in de Middag over de laatste ontwikkelingen rond de zaak, zoals het gelekte telefoongesprek waarin het motief voor de moord te horen zou zijn geweest.

Misdaadjournalist Jan Meeus doet namens NRC verslag van de strafzaken rond de moord op Peter R. de Vries. Naast de eerdere rechtszaak, tegen de verdachte uitvoerders van de moord Delano G. en Kamil E., vindt deze week de eerste zitting plaats in het 26Hendon-onderzoek, waarbij de betrokkenen en opdrachtgevers centraal staan.

Filmploeg

"De verdachten die donderdag voor de rechter verschijnen noemen we de filmploeg", legt Meeus bij De Wild in de Middag uit. "Dat zijn die twee jongens waarvan we op de beelden zagen dat ze achter Peter aanlopen. En we weten allemaal dat er op een gegeven moment, vlak nadat hij is neergeschoten, filmpjes online zijn verschenen."

Meeus geeft aan dat de twee jongens verdacht worden van een terroristisch motief. "Het OM zegt dat het filmen van de aanslag en het heel snel online zetten van de beelden bedoeld is om angst aan te jagen, om terreur te zaaien", vervolgt de journalist. "Dat zie je eigenlijk zelden of nooit in liquidatiezaken die met de georganiseerde misdaad te maken hebben. Je ziet dat altijd met geradicaliseerde godsdienstigen die gekke dingen doen. En dat maakt dat dit bijzonder is."

Motief

Daarnaast publiceerde EenVandaag deze week een stuk op basis van een opgenomen gesprek van de verdachten, waarin het motief voor de moord duidelijk werd. "Ze zeiden over Peter: 'Hij moet zich niet bemoeien met dat Marengo-proces. Hij moet z'n neus er niet instoppen'", legt Meeus uit. "Daarnaast bracht NRC al eerder naar buiten dat diezelfde verdachte het vermoeden uitsprak dat Ridouan Taghi de opdrachtgever is van de moordaanslag. Die elementen zitten allemaal in het dossier, dat komende donderdag wordt gepresenteerd bij de zitting."

Meeus geeft aan dat donderdag de start is van een nog veel langer onderzoek. "Er worden nog steeds mensen gezocht, er worden nog steeds mensen aangehouden", legt hij uit. "Het lijkt allemaal heel lang te duren, want Peter R. de Vries is inmiddels al ruim een jaar geleden overleden. Maar je moet bedenken dat het vaak wel vijftien á twintig jaar kan duren voordat de moordenaars worden aangehouden en veroordeeld."

Daarom verwacht Meeus dat er de komende jaren nog veel meer informatie naar buiten komt over de moord op De Vries. "Ik denk niet dat het hierbij zal blijven. Ik denk dat er nog meer arrestaties gaan volgen. Alleen wanneer precies en hoe precies, dat is nog de vraag."

Bekijk het volledige gesprek hieronder:

De Wild In De Middag

Je hoort De Wild In De Middag iedere maandag tot en met donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie