Programma
PowNed

She’s Always A Woman: Billy Joels controversiële ode aan zijn vrouw

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. She’s Always A Woman: Billy Joels controversiële ode aan zijn vrouw

In Vleugel Vrijdag vertelt Desiree van de Heiden over hoe het nummer She’s Always A Woman van Billy Joel tot stand kwam. Een liefdesverklaring die eindigt in een soms controversiële ode aan de vrouw.

“Liefdesliedjes, veel muzikanten schrijven ze voor die ene speciale persoon”, vertelt Desiree. Alleen wanneer het nummer wordt gedeeld met de wereld, is het niet meer alleen voor jou en je geliefde. Opeens kan iedereen er zijn eigen betekenis aan geven. “Het liedje gaat zijn eigen leven leiden.” Zo ook bij het nummer She’s Always A Women van Billy Joel.

Ode aan zijn vrouw

She’s Always A Woman van Billy Joel werd uitgebracht op het album The Stranger in 1977. Op 4 juli 1978 werd het nummer ook in Europa als single uitgebracht. Billy Joel schreef het nummer in de jaren 70 voor zijn toenmalige vrouw, Elizabeth Weber, die op dat moment ook zijn manager was.

“In de jaren 70 was die combinatie nog ingewikkeld, want de vrouwenemancipatie was toen nog niet zo ver als nu”, vertelt Desiree. Vanwege haar stijl van zakendoen en het feit dat ze zo stevig in haar schoenen staat, werd ze beschouwd als onvriendelijk. Billy wil haar een hart onder de riem steken en schreef het nummer voor haar.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Billy Joel wilde geen zoetsappig nummer maken, daarom schreef hij over zowel haar goede eigenschappen als haar gebreken. Al wordt dit door velen wel verkeerd begrepen.

Sommige luisteraars horen misogynie in de woorden die Joel in She’s Always A Woman gebruikt. In een fragment dat Desiree afspeelt, is te horen hoe Billy denkt over de meningen van anderen. “De teksten zijn een beetje verontrustend. Velen noemen mij dan ook een vrouwenhater.” Joel is ervan overtuigd dat als hij zoetsappige teksten zou gebruiken, het nummer niet had gewerkt. “Als je naar de structuur van het nummer kijkt, staat er: ‘Ze kan je dit aandoen, ze kan je dat aandoen, maar ze blijft altijd een vrouw voor mij’ dus wat is het probleem?”

Een folknummer

Toen Billy Joel het idee kreeg voor She’s Always A Woman, wilde hij er in eerste instantie een folknummer van maken. Zo vertelt hij: “Toen ik het nummer schreef, hoorde ik het als een folknummer. Alleen ben ik geen folkartiest, ik speel piano en geen akoestische instrumenten.” Billy is een pianist in hart en nieren. In het nummer is te horen hoe hij de pianotoetsen bespeelt alsof het een gitaar is.

“Helaas heeft zo’n ballad ook een keerzijde”, vertelt Desiree. De relatie tussen Billy Joel en Elizabeth Weber werd beëindigd, en ze scheidden in 1982 na een huwelijk van negen jaar. De jaren na de scheiding wilde Billy het nummer niet meer spelen, omdat dat te pijnlijk voor hem was. Tegenwoordig zingt hij het nummer echter weer, maar vaak eindigt hij met “en daarna gingen we scheiden”, vertelt Desiree.

Beluister het fragment hieronder

Vleugel Vrijdag: She's Always A Woman van Billy Joel

DagNacht

Desiree van der Heiden presenteert van dinsdag tot en met vrijdag het vroege ochtendprogramma DagNacht (PowNed), van 04.00 tot 06.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie