Programma

Kun je het coronavirus overbrengen als je het zelf hebt gehad?

  1. Nieuwschevron right
  2. Kun je het coronavirus overbrengen als je het zelf hebt gehad?

Veel luisteraars zitten met vragen rondom het coronavirus. Jan-Willem Start Op presenteert daarom speciaal de 'grote coronavirus Q&A' met expert wetenschapsjournalist Diederik Jekel.

Overdragen

Een veelgestelde vraag is 'kun je het coronavirus overbrengen als je het zelf hebt gehad?' Diederik legt uit dat wanneer je het coronavirus eenmaal hebt gehad, je het niet meer zal krijgen. Je lichaam weet hoe het virus eruit ziet en als het ooit weer binnenkomt, zal je lichaam het virus gelijk uitroeien. "Dat is die immuniteit waarover wordt gepraat", zegt Diederik. Het is volgens hem echter niet zo dat je een beschermlaagje ontwikkelt: "Als een immuun persoon de hand schudt van iemand die ziek is, kan het virus alsnog worden overdragen. Het zal niet in jouw lichaam woekeren, maar als je het doorgeeft, wie weet wel in het lichaam van iemand anders."

Griepvirus

Luisteraar Larissa vraagt zich af waarom het griepvirus wel vaker terugkomt, maar je voor corona immuun kan worden. Diederik legt uit dat er heel veel verschillende soorten griep zijn over de wereld. Er wordt jaarlijks voorspeld welke virussen ellende zullen veroorzaken en daar passen ze het jaarlijks griepvaccin op aan. Dat is bij corona niet het geval. "Covid-19 is de ziekte die je krijgt en corona in zijn algeheel is eigenlijk de familienaam." Wij in Nederland hebben te maken met SARS-Cov, een van de vormen van corona. Als je daar immuun voor raakt, ben je dus immuun voor corona in Nederland.

Kan het virus overgedragen worden via een motorhelm of -pak? Beluister het hieronder:

Kan je het coronavirus overbrengen als je het zelf gehad hebt? Diederik Jekel legt het uit!

NPO Radio 2 app

Zit jij ook bomvol vragen rondom het coronavirus? Stuur ze dan in via de NPO Radio 2 app.

Jan-Willem Start Op!

Je hoort Jan-Willem en Jeroen iedere werkdag tussen 06:00 en 09:00 uur op NPO Radio 2 met Jan-Willem Start Op.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie