Programma

Facebookgegevens negentigduizend Nederlanders op straat

  1. Nieuwschevron right
  2. Facebookgegevens negentigduizend Nederlanders op straat

Het Amerikaanse bedrijf Cambridge Analytica heeft de afgelopen jaren zonder toestemming data van Facebookgebruikers verzameld. Nu liggen de persoonlijke gegevens van negentigduizend Nederlanders op straat.

Nog gerichter adverteren

Na de wachtwoordencrisis van afgelopen week is er nu een nieuw dataschandaal. Gerard wil er alles over weten en belt met NOS-techjournalist Joost Schellevis. Hij legt Gerard uit welke gegevens er nu openbaar zijn: "Het gaat om je naam, woonplaats en in sommige gevallen ook je foto, maar dat is niet het ergste. Cambridge Analytica weet nu ook wat jij in de afgelopen jaren allemaal leuk hebt gevonden op Facebook, wat natuurlijk iets zegt over jou als persoon. Zij hebben de gegevens gebruikt om nog gerichter te kunnen adverteren."

Quote

Cambridge Analytica weet nu ook wat jij in de afgelopen jaren allemaal leuk hebt gevonden op Facebook, wat natuurlijk iets zegt over jou als persoon.

NOS-techjournalist Joost Schellevis

Vertrouwen van gebruikers

Gaat Facebook dit dataschandaal overleven? Dat hangt volgens Schellevis helemaal af van het vertrouwen van de gebruikers. "Facebook heeft nog steeds ontzettend veel gebruikers, maar het gevaar is dat mensen het niet meer aandurven om pagina's te liken, dingen te uploaden en mensen toe te voegen als vriend." Shellevis legt uit dat in dat geval het bedrijfsmodel van Facebook, om advertenties te verkopen op basis van iemands gedrag, de prullenbak in kan.

Facebookgegevens van 90.000 Nederlanders openbaar. What's up!?

Gebrek aan controle

Maandag verschijnt er een tool online, waarmee je door middel van je gebruikersnaam kunt zien of jij één van de negentigduizend gedupeerde Nederlanders bent. Schellevis: "Ik raad iedereen aan om het even te checken. De vraag is natuurlijk wel wat je vervolgens doet als blijkt dat jij op de lijst staat. Jij als Facebookgebruiker kunt niet controleren wat er met je gegevens gebeurd is en je kunt het ook niet ongedaan maken. Het gebrek aan controle zorgt bij veel mensen voor een ongemakkelijk gevoel."

Ekdom In De Ochtend
Dj: Gerard Ekdom
Elke werkdag 06:00 - 09:00 uur

​Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie