Programma

Topproducer: John Ewbank

  1. Nieuwschevron right
  2. Topproducer: John Ewbank

Marco Borsato brengt ter gelegenheid zijn 25e jubileum een boxset uit met al zijn albums. Een mooi moment om het werk van John Ewbank uit te lichten.

Droombaan

Want zoals bijna iedereen in Nederland wel weet, schrijft Marco Borsato zijn eigen hits niet zelf. Dat laat hij vooral over aan producer, componist en tekstdichter John Ewbank. Die samenwerking startte in 1994, toen Ewbank als producer betrokken was bij 'Dromen Zijn Bedrog'. Het liedje was een vertaling van 'Storie Di Tutti I Giorni' van Riccardo Fogli uit 1982.

Vrienden voor 't leven

Ewbank startte zijn loopbaan eind jaren 80 met de band Shift, samen met John Schilperoort. De band had een terugkerende gastrol in de dramaserie Spijkerhoek en scoorde in 1989 een hit met 'Wonderful', met actrice Mary-Lou van Steenis op zang. Schilperoort schreef twee jaar later de tune voor Vrienden Voor 't Leven, waarin Van Steenis ook de hoofdrol vertolkte (naast Peter Lusse).

Gordon

Nadat 'Wonderful' in mei 1989 de top 10 van de Nationale Hitparade bereikte, kreeg Ewbank de smaak goed te pakken. In 1990 deed de band mee aan het Nationaal Songfestival en een jaar later stond het eerste liedje van Ewbanks hand op nummer 1 in Nederland: 'Kon Ik Maar Even Bij Je Zijn' van de toen nog onbekende Gordon.

Koningslied

In de jaren 90 stond Ewbank aan de wieg van het succes van Marco Borsato met hits als 'Vrij Zijn', 'De Waarheid', 'De Bestemming' en later 'Wat Zou Je Doen' en 'Rood'. Ook schreef hij hits voor Trijntje Oosterhuis, Roel van Velzen, Maud, Roméo en Lionel Richie. Zijn meest omstreden compositie was het 'Koningslied', die vooral bekritiseerd werd vanwege de tekst. De melodie kwam erg overeen met die van een liedje van Matt Redman.

Dancemuziek

De laatste jaren zoekt John Ewbank steeds meer de aansluiting met de dancewereld, maar die is voor hem zeker geen onbekende. Zo produceerde hij ooit een single voor een nevenproject van tranceproducer Ferry Corsten en met de Bosnische dj Baggi Begovic vormt hij het duo Bag2Bank. Ook schreef hij de grootste hit van Armin van Buuren: 'This Is What It Feels Like'.

Ster advertentie
Ster advertentie