Programma

Het verhaal achter 'Het Dorp' van Wim Sonneveld

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'Het Dorp' van Wim Sonneveld

In deze aflevering van Top 2000 A Gogo vertelt tekstschrijver Friso Wiegersma je het verhaal achter 'Het Dorp' van Wim Sonneveld!

Idee lijkt in de prullenbak te belanden

Het idee van Wiegersma om een nummer over 'zijn dorp' te schrijven, lijkt in eerste instantie in de prullenbak te belanden: "Ik was in Deurne geweest en zei tegen Wim: 'Ik zou graag een liedje schrijven over de verwording van zo'n dorp waar niks meer van over blijft.' Hij vond dat een buitengewoon vervelend idee." Sonneveld vraagt zijn tekstschrijver en levenspartner om 'La Montagne' van Ferrat te vertalen. Wiegersma: "Maar dat nummer ging over bergdorpen die leeglopen en die bestaan niet in Nederland. Toen dacht ik: Ik duw hem toch dat dorp van mij door zijn strot. Toen het af was, zag hij toch wel in dat het goed geworden was. Hij was er zelfs zeer op gesteld."

Quote

Ik dacht: Ik duw hem toch dat dorp van mij door zijn strot.

Friso Wiegersma

Een oude ansichtkaart

De schrijver van 'Het Dorp' pakt er een oude ansichtkaart bij: "​Dit is Deurne uit mijn jeugd, de dertiger jaren." Wiegersma wijst plekken op de Markt aan: "Kijk, daar staat nog een muziektent. De juffrouw op de fiets is er natuurlijk niet en die kar met paard staat er ook niet op. Dat is allemaal voor de rijm. Slagerij J. van der Ven was er wel, maar die staat er niet op. De kroeg staat er wel op." Volgens Wiegersma zijn 'Langs het tuinpad van mijn vader' de essentiële woorden van het nummer: "De dingen die je lief zijn verdwijnen. Dat maakt iedereen mee, natuurlijk. De één zal het minder kunnen scheiden dan de ander, maar iedereen heeft dat gevoel wel min of meer. Ik denk dat dat de kracht van het liedje is."

Bekijk de hele aflevering van Top 2000 A Gogo over 'Het Dorp' hier:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

​Foto omslag: still video

Ster advertentie
Ster advertentie