Programma

Hoe zijn radio-edits van lange nummers ontstaan?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe zijn radio-edits van lange nummers ontstaan?

Afgelopen zondag was de langste dag van het jaar dus draaien wij alleen maar lange nummers. Toch worden op de radio vaak kortere radio-edits gedraaid.

Waarom worden nummers korter gemaakt? Sinds wanneer? En hoe? Een luisteraar van Bureau de Wilt wil er het fijne van weten, dus belt Emmely met Leo Blokhuis. Die vertelt onder andere over het ontstaan van radio-edits: "Ik denk dat het te maken heeft met dat er in de jaren ’60 en ’70 langere nummers werden uitgebracht."

Knippen en plakken

Zo’n vijftig jaar terug waren de nummers dus vaak een stuk langer dan nu. Zó lang dat er vaak maar één nummer op een vinyl single paste. “Idealiter blijf je onder de 3,5 minuut. Dan is de kwaliteit het beste. Je kunt het ook langer maken, maar dan komt de groef te dicht bij elkaar, waardoor de geluidskwaliteit achteruit gaat”, vertelt Leo. Maar wat nou als je juist wel een langer nummer wil uitbrengen zonder de kwaliteit aan te tasten? Volgens Leo zijn er wel een paar opties, zoals het nummer in tweeën knippen, het nummer helemaal niet uitbrengen óf er een radio-edit van laten maken.

Bepaalt de artiest zelf welke stukken er worden uitgeknipt? En hoe draaide Felix Meurders vroeger zo’n 30 platen in 2,5 uur radio? Leo geeft het antwoord:

Bureau de Wilt

Je hoort Emmely iedere zondag tussen 12:00 en 14:00 uur op NPO Radio 2 met Bureau de Wilt.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie