Programma

Surfrock-grondlegger Dick Dale overleden

  1. Nieuwschevron right
  2. Surfrock-grondlegger Dick Dale overleden

'King of the Surf Guitar' Dick Dale is afgelopen zaterdag op 81-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn bassist Sam Bolle bevestigd aan The Guardian.

Dick Dale wordt in 1937 geboren als Richard Anthony Monsour en breekt begin jaren zestig door met zijn groep Del-Tones. De track 'Let's Go Trippin'' wordt zelfs gezien als de basis van het populaire surfrock-genre. Al snel krijgt Dale met zijn 'natte sound' de bijnaam 'King of the Surf Guitar'. Gitaarbouwer Leo Fender gebruikt Dale in die periode vaak als proefkonijn voor de ontwikkeling van de beroemde Stratocaster. "Als het bestand is tegen het spel van Dale, dan is het geschikt voor de verkoop", aldus Fender.

Begin jaren negentig krijgt Dale opnieuw grote waardering voor zijn werk als Quentin Tarantino de track 'Miserlou' gebruikt voor filmhit Pulp Fiction. Later zullen ook The Black Eyed Peas de beroemde gitaarriff gebruiken voor de single 'Pump It'.

Leo Blokhuis reageerde in zijn uitzending op het overlijden van de legendarische gitarist:

Beluister 'Miserlou':

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Samenwerking met Herman Brood

Dale is ook te horen op de openingstrack van Herman Broods album 50 The Soundtrack uit 1996. Muziekzender TMF maakte een korte reportage tijdens de opnames.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: Getty

Ster advertentie
Ster advertentie