Programma

Legendarisch live: ‘You’ve Got a Friend’ door Carole King en James Taylor

  1. Nieuwschevron right
  2. Legendarisch live: ‘You’ve Got a Friend’ door Carole King en James Taylor

Op 9 februari viert Carole King haar 77e verjaardag. Daarom kijken we terug op een legendarische live-uitvoering van het nummer 'You've Got a Friend' in The Troubadour samen met haar goede vriend James Taylor.

Carole King schreef het nummer ‘You’ve Got a Friend’, maar het is goede vriend James Taylor die het nummer voor het eerst uitbrengt. King zet haar versie uiteindelijk op haar album Tapestry. Het nummer heeft een belangrijke rol in zowel de carrières als de vriendschap tussen de twee artiesten.

Één nummer, twee artiesten

Op het gebied van carrière was ‘You’ve Got a Friend’ voor beide artiesten een grote hit. Voor James was het uitbrengen van de single genoeg om door te breken in de hitlijsten. Carole brengt haar versie van het nummer uit als onderdeel van het album Tapestry. In 1971 worden de vrienden beloond voor het geleverde werk. James ontvangt een Grammy in de categorie Best Male Pop Vocal. In hetzelfde jaar ontvangt Carole drie Grammy’s in de categorieën; Album of The Year voor Tapestry, Best Female Pop Vocal en Song of the Year voor het nummer ‘You’ve Got a Friend’. Een succesvol nummer voor een succesvolle vriendschap.

Een bijzondere vriendschap

Carole schrijft ‘You’ve Got a Friend’ niet specifiek voor James, maar op het moment dat Carole het nummer aan James laat horen wordt het speciaal voor haar.

Quote

Op het moment dat James het nummer hoorde werd het speciaal, door hem en de relatie die ik met hem heb.

Carole King

40 jaar later

In 1970 laat Carole voor het eerst een live-uitvoering van 'You've Got a Friend' horen in The Troubadour in Los Angeles. James staat op dat moment boven vanaf het balkon te genieten. Carole en James treden vaak samen op en spelen dan ook vaak Carole’s versie van het nummer. Ruim veertig jaar brengt het duo het nummer ten gehore in The Troubadour. Voordat ze de eerste akkoorden inzetten legt Taylor nog uit: “Ik heb het nummer al zo vaak gespeeld, maar het verveelt me nooit. Elke keer maak ik weer een connectie met het nummer en sta ik in gedachten weer in The Troubadour te kijken naar Carole die voor het eerst ‘You’ve Got a Friend’ live speelt."

Check hieronder de uitvoering van 'You've Got a Friend' in The Troubadour in 2010 door Carole King en James Taylor:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'You've Got a Friend' door Carole King staat op nummer 903 in de Top 2000. 'You've Got a Friend' door James Taylor staat op nummer 1225 in de lijst.

Foto omslag: still YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie