Programma
BNNVARA

Musicalster schaatst Elfstedentocht als voorbereiding op musical

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Musicalster schaatst Elfstedentocht als voorbereiding op musical

Je inleven in je rol is belangrijk als acteur, maar toneelspeler Wolter Weulink pakt dat wel heel fanatiek op. Musical De Tocht, die in oktober in première gaat, gaat over de Elfstedentocht. Weulink besloot de Tocht der Tochten ter voorbereiding op zijn rol zelf te schaatsen. Hij vertelt erover in Jan-Willem Start Op.

Oké, echt ijs is er tussen de Friese elf steden momenteel niet te vinden. Daarom gaat Weulink met de cast van De Tocht zoveel mogelijk elfstedenkilometers schaatsen in een ijshal in Leeuwarden. Zondagavond moet de 200 kilometer voltooid zijn.

En aan zo veel kilometers schaatsen gaat natuurlijk een lange voorbereiding vooraf. "Ik heb me voorbereid en meer kan ik niet doen. Het is niet te overzien, het is zo ver. Je kunt natuurlijk niet 200 kilometer trainen, dus twee keer in de week ga je drie uur schaatsen."

Continu bochten schaatsen

Marathonschaatsen op een ijsbaan is niet ideaal, volgens Weulink. "Je bent natuurlijk continu bochten aan het schaatsen. 500 rondjes is 1000 bochten. Dus er is één been dat het zwaar te verduren heeft omdat het continu in de bocht hangt."

Mensen die het leuk vinden om een stukje mee te schaatsen in de Elfstedenhal in Leeuwarden, kunnen zich nog inschrijven. Uiteindelijk schaatst Weulink met de cast van De Tocht niet alleen om een goede voorbereiding op de musical te hebben, maar ook voor Spieren voor Spieren. Deelnemen gaat in etappes: "Je schrijft je bijvoorbeeld in voor de etappe Leeuwarden-Sneek. Dat is 22 kilometer, dan doneer je 22 euro."

Ster advertentie
Ster advertentie