Programma

Hoe wordt de gevoelstemperatuur bepaald?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe wordt de gevoelstemperatuur bepaald?

De gevoelstemperatuur kan deze week variëren van -12 tot -20 graden. Gerard Ekdom vraagt zich af: hoe wordt die gevoelstemperatuur nou eigenlijk bepaald?

Warmteverlies

Gerard belde maandagochtend met RTL-weerman Maurice Middendorp. "Er is een hele ingewikkelde formule om te bepalen wat de gevoelstemperatuur is. De wind en de gewone temperatuur worden hierin meegenomen. Het heeft ook te maken met het warmteverlies van het lichaam door de temperatuur op dat moment", vertelt Middendorp. Hij legt uit dat, om de gevoelstemperatuur te bepalen, er vanuit wordt gegaan dat je in de wind en de schaduw staat.

Voorzorgsmaatregelen

NOS-weerman Gerrit Hiemstra riep afgelopen week op om de gevoelstemperatuur af te schaffen. Middendorp kan zich voorstellen dat we er teveel mee bezig zijn, maar plaatst ook een kanttekening. "Het is belangrijk dat mensen weten dat het kouder aanvoelt. In de wintersportgebieden is de gevoelstemperatuur momenteel -30. Daar moet je echt niet te lichtzinnig over denken en voorzorgsmaatregelen voor nemen." Hij benadrukt dat in Nederland een dikke trui en een warme winterjas voldoende bescherming bieden tegen de kou.

Beluister hieronder het fragment uit Ekdom In De Ochtend met meer details over de gevoelstemperatuur:

Wie bepaalt de gevoelstemperatuur?

Ekdom In De Ochtend
DJ: Gerard Ekdom
Elke werkdag 6.00 - 9.00 uur

Ster advertentie
Ster advertentie