Programma

Boze Lynyrd Skynyrd

  1. Nieuwschevron right
  2. Boze Lynyrd Skynyrd

We kennen allemaal 'Sweet Home Alabama' van Lynyrd Skynyrd, maar wist je dat het een antwoordsong was op een liedje van Neil Young? Rob Stenders wel.

Boerenkoppen

Tijdens zijn muziekles in Bureau Kijk In De Vegte wijdt Rob Stenders uit over de rockhit van Lynyrd Skynyrd uit 1974. Voor de opnames van 'Sweet Home Alabama' ging de groep naar de Fame Studios, in Muscle Shoals, Alabama, waar veel soulhits werden opgenomen. Ondanks die hoge output aan soulmuziek, was het personeel geheel blank. "Toen Aretha Franklin er binnenkwam, zag ze alleen maar blanke jongens, boerenkoppen."

Racisten en conservatieven

De studioband van Musle Shoals werd The Swampers genoemd. Hieraan wordt gerefereerd in 'Sweet Home Alabama'. Het liedje is een reactie op de maatschappijkritische nummers 'Southern Man' en 'Alabama' van Neil Young. "Neil Young trok ten strijde tegen de mannen in het zuiden", vertelt de DJ. "Hij vond dat het nog allemaal racisten en conservatieven waren."

Geen vijandigheid

"We hebben het over begin jaren 70. In Alabama werd als laatste rassenongelijkheid opgeheven, dus ze liepen een beetje achter." Toch waren Lynyrd Skynyrd en Young geen aartsrivalen. "In principe waren de mannen van Lynyrd Skynyrd wel gecharmeerd van de muziek van Neil Young, maar ze dachten: hier moet een antwoord op komen. Dus ze namen als antwoord 'Sweet Home Alabama' op waarin ze een enorme sneer uitdeelden naar Neil."

Beluister de hele les van Rob hierboven.

Ster advertentie
Ster advertentie