Programma
PowNed

Ruud de Wild belt met zijn arts Dr. Tuynman over nieuwe Kankeratlas

foto: Emma Pot
  1. Nieuwschevron right
  2. Ruud de Wild belt met zijn arts Dr. Tuynman over nieuwe Kankeratlas

Deze week bracht het Integraal Kankercentrum Nederland de Kankeratlas uit. Tijdens De Wild In De Middag belt Ruud met zijn behandeld arts, dokter Jurriaan Tuynman, die uitlegt wat er in de atlas staat.

Dokter Jurriaan Tuyman, chirurg aan het Amsterdam UMC, vertelt zich goed te kunnen vinden in de nieuwe atlas die dinsdag is verschenen. Daarin is per regio de impact van kanker in Nederland te zien. “Ik vind het een heel goed initiatief. Ten eerste geeft het meer aandacht voor kanker, en ten tweede is het gewoon heel opvallend hoe je dan toch ziet dat er binnen dit kleine landje verschillen zijn", legt dokter Tuynman uit.

De vraag is: wat heb je er nou aan om dit te weten? “Kanker overkomt je, en daar kan je niet altijd wat aan doen", zegt dokter Tuyman. "Voor sommige kankersoorten is het wel heel duidelijk dat je er wel wat aan kan doen. Zoals bakken op het strand: dat moeten we niet doen, want dan krijg je toch wel een grote kans op huidkanker. En ook longkanker heeft vrijwel direct te maken met roken.”

Preventiemaatregelen

Voor dokter Tuyman is het duidelijk wat het belang is van deze atlas. “Het grote doel van deze atlas is toch voor het beleid, voor preventiemaatregelen in gebieden waar veel tabak wordt verkocht en veel kanker voorkomt, om daar wat aan te doen. Maar ook dat het transparant is en iedereen gewoon kan zien hoe het zit", sluit dokter Tuynman af.

Luister hieronder naar het hele gesprek tussen Ruud en zijn behandeld arts dokter Jurriaan Tuynman, waarin nog meer opvallende cijfers worden besproken.

Video niet beschikbaar

Oorlog in je Lichaam

In 2020 en 2021 maakte Hans Jaap Melissen voor NPO Radio 2 de podcast Oorlog in je Lichaam, over de impact die de kankerdiagnose van zijn vrouw Sigrid op hun leven heeft gehad. In onderstaande aflevering werd de Kankeratlas besproken.

#5 - De kankeratlas laat zien hoe gezond je woont. (S02) - Oorlog in je Lichaam

De Wild In De Middag

Je hoort De Wild In De Middag iedere maandag tot en met donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie