Programma

Suzanne: de onverwachte doorbraak van VOF de Kunst

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Suzanne: de onverwachte doorbraak van VOF de Kunst

Suzanne zorgt in 1983 voor de grote doorbraak van VOF de Kunst. Het is een klassieker die tot ver over de grenzen een succes wordt dankzij alle hertaalde covers.

De Tilburgse band VOF de Kunst vormt zich in de jaren 80 en heeft de naam te danken aan de bedrijfsvorm vennootschap onder firma. Ze kiezen niet zomaar voor deze constructie. Door op deze manier te werk te gaan kunnen de bandleden namelijk en hun uitkering behouden en geld verdienen met hun muziek.

'Dat was niet cool'

Componist Ferdi Lancee krijgt de tip Nederlandstalige nummers te schrijven en gaat daarmee aan de slag. "Suzanne en Als Ze Lacht Dan Lacht Ze Echt zaten daar al bij", vertelt Lancee in 2017 aan BN/De Stem. Maar de bandleden wilden er niet aan. Dat was niet cool." Ondanks alle twijfels duikt zanger Nol Havens de studio in en heeft de band een groot succes te pakken met hun eerste single Suzanne.

In het water gevallen date

Suzanne vertelt het verhaal van een date die compleet in het water valt. Er hangt een romantische sfeer op de bank. "Ik leg mijn arm om haar schouders, Streel haar zachtjes door haar haar", zingt Nol Haven. Het voorspel eindigt wanneer de telefoon gaat en het verkeerd verbonden blijkt te zijn. Voor Suzanne is date afgelopen en ze vertrekt. De man baalt dat het zo moet, want hij is stapelgek op haar: "En ik denk bij mezelf: Waarom nu, waarom ik, waarom."

Te kort repertoire

In 2018 doen Nol Havens en Ferdi Lancee een boekje open over Suzanne bij radioprogramma Volgspot. De mannen vertellen dat het nummer eigenlijk bedoeld was om hun korte repertoire aan te vullen. “Ik besloot een lekker langgerekt nummer te schrijven om de tijd te vullen en te rekken, vol solo’s en ‘ahoei’-uithalen", vertelt Lancee.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'De hel brak los'

Het grote succes is voor Nol Havens nog steeds haast niet te bevatten, zo blijkt uit een interview met Nieuwe Revu. "Man, de hel brak los. Radio, televisie, we stonden zelfs in Toppop, waar destijds gewoon vier miljoen mensen naar keken." Al het succes dat Suzanne hen brengt, zorgt voor grote druk bij VOF de Kunst. Ze hebben geen plezier meer in het maken van muziek. De groep besluit een andere richting op te gaan en maakt muziek voor kinderen. De druk op succes valt weg en er valt een last van hun schouders. "We konden gewoon weer maken wat we zelf mooi vonden”, licht Havens toe bij radioprogramma Volgspot.

Buitenlandse covers

Niet alleen in Nederland is Suzanne een grote hit. Het nummer wordt meerdere malen vertaald en uitgebracht. Ricky Martin, onder andere bekend van Livin' La Vida Loca, komt in 1991 met een Spaanse versie op zijn eerste soloalbum.

De Koninklijke 500

De Koninklijke 500 wordt uitgezonden op NPO Radio 2 van:

Maandag 25 april t/m donderdag 28 april van 9.00 tot 16.00 uur
Vrijdag 29 april van 6.00 tot 20.00 uur

De lijst wordt op maandag 25 april bekendgemaakt, maar de top 10 houden we nog even geheim..

Ster advertentie
Ster advertentie