Programma

Gregory Porter zingt de Jazz in North Sea

  1. Nieuwschevron right
  2. Gregory Porter zingt de Jazz in North Sea

Dat Gregory Porter de populairste jazzvocalist van dit moment is, wordt op North Sea Jazz dubbel en dwars bewezen.

De artiest:

Gregory Porter

Het tijdstip:

Zondag 10 juli, 20.45 - 22.00 uur in de Maas-zaal.

Bekend van:

Zijn zachte soulvolle bariton. Porter is al 38 wanneer hij zijn debuutalbum Water opneemt. Dit levert hem een Grammy-nominatie op. Opvolger Be Good is zijn eerste top 10-notering in Nederland. Het titelnummer van zijn album Liquid Spirit levert hem een bescheiden hitje op in de zomer van 2015. Je herkent hem aan zijn opvallende hoofddeksel, dat hij draagt om littekens van operaties te verbergen.

De sfeer is:

Verstild, op een aangename manier. Gregory Porter is een beer van een vent met stevige, diepe, warme stem. Hij imponeert alleen al door zijn verschijning, keurig in pak ook nog eens. Wanneer hij dan ook nog een lief liedje zingt als 'Take Me To The Alley', de titeltrack van zijn nieuwe album, weet hij de tot aan de nok toe gevulde Maas-zaal muisstil te krijgen.

Het beste moment:

Er is eigenlijk niet één sleutelmoment te bedenken bij het optreden van Gregory Porter, want het is één lang muzikaal hoogtepunt. Porters stem vormt gedurende vijf kwartier het solide middelpunt, waarbij de muzikanten om hem heen de accenten leggen. De ene keer gevoelig en teder, zoals bij 'Hey Laura', dan weer los en speels, zoals de soulklassieker 'Papa Was A Rolling Stone', die samengesmolten wordt met zijn eigen 'Musical Genocide'.

Hét nummer:

'Liquid Spirit'. Luisteraars van NPO Radio 2 kennen het nummer in de remixversie die we vorige zomer volop gedraaid hebben, maar live blijft Porter dichterbij het oorspronkelijke arrangement. De hele zaal klapt enthousiast mee en dat sterkt de zanger alleen maar om tot het uiterste te gaan. Tegen het einde van 'Liquid Spirit' zit een verbluffende uithaal, waarvan de concertbezoekers haast steil achterover slaan. Het komt uit zijn tenen en dat voel je.

De tweet:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


​Het eindoordeel:

Een volle Ahoy ziet Gregory Porter op de top van zijn kunnen presteren, omringd door een kwartet bestaande uit doorgewinterde jazzcats (op een aantal nummers bijgestaan door een extra toetsenist). Criticasters en puristen zullen beweren dat geen van de headliners op North Sea Jazz (Pharrell Williams, Simply Red en Earth, Wind & Fire) het woord 'jazz' in de naam van het festival eer aan doen, maar Gregory Porter maakt dat in één klap goed.

Ster advertentie
Ster advertentie