Programma

Elton Johns 'Your Song' werd geschreven aan moeders keukentafel

  1. Nieuwschevron right
  2. Elton Johns 'Your Song' werd geschreven aan moeders keukentafel

Sir Elton John is vandaag, 25 maart, 73 jaar geworden. Een goede reden om te kijken naar het verhaal achter 'Your Song'.

'Your Song' kwam uit in 1970 als onderdeel van Elton Johns tweede album Elton John. Het nummer is een van de vele samenwerkingen tussen Elton en tekstschrijver Bernie Taupin. Elton schreef de muziek en Taupin voorzag die van tekst. De originele tekst werd geschreven in 1967. Taupin was toendertijd slechts zeventien. "Ik schreef de tekst in een snel tempo aan de keukentafel van Eltons moeder in haar appartement in Londen. Als ik het me goed herinner op een bijzonder grimmig stukje papier", vertelt Taupin tegen The Independent. "Het papier had zelfs theevlekken." De officiële lyrics schreef Taupin later pas tijdens het eten van een ontbijtje. Op dezelfde dag schreef ook Elton de muziek. Toen ze samen kwamen wisten ze het gelijk zeker: "Dit is het."

Jonge liefde

Het nummer gaat over prille liefde en de romantische gevoelens van een jong persoon. Taupin was destijds zo jong dat hij nog nooit echte liefde had meegemaakt. In 'Your Song' beschrijft hij hoe hij denkt dit te ervaren. Elton heeft gezegd dat het lied niet over iemand in het bijzonder gaat en Taupin zelf weigert de identiteit van de persoon te onthullen. Elton vertelt aan tijdschrift Rolling Stone: "Ik dacht altijd dat 'Your Song' over een van zijn vriendinnen ging, maar toen ik dat aan hem vroeg, ontkende hij dat. Hij werd zelfs een beetje defensief."

Bekijk hieronder een live-uitvoering van 'Your Song' tijdens Top Of The Pops:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 2000

'Your Song' belandde in 2019 als Elton Johns hoogste notering op plek 155 in de Top 2000. Daarnaast staat hij met nog 12 nummers in de lijst waaronder 'Rocket Man', 'Tiny Dancer' en 'Circle of Life'.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie