Programma
BNNVARA

René Peters van TNO legt je alles uit over het nieuwe energieplafond

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. René Peters van TNO legt je alles uit over het nieuwe energieplafond

Dinsdag is de hoogte van het nieuwe energieplafond bekend gemaakt. Jan-Willem belt tijdens Jan-Willem Start Op met René Peters van TNO en bespreekt wat dit voor de Nederlandse huishoudens gaat betekenen.

Naast het nieuwe plafond werd dinsdag ook bekendgemaakt dat ieder huishouden in de maanden november en december eerst nog 190 euro korting op de energierekening krijgt. René Peters, energie-expert bij TNO, is hier blij mee: “Het mooie aan die korting is dat je er niks voor hoeft te doen. Dit gaat via de elektriciteitsbedrijven zelf, zij halen direct 190 euro af van het voorschot dat je in november en december betaald.”

Het plafond

Na die korting moeten we er toch echt aan gaan geloven, het nieuwe energieplafond gaat vanaf januari 2023 in. Het plafond voor energie is vastgesteld op 40 eurocent per kWh, wat geldt tot een jaargebruik van 2900 kWh. “Dat is wel een flinke verbetering van wat er was voorgesteld met Prinsjesdag, toen lag dat op 2400 kilowattuur”, zegt Rene. “Groot voordeel is dat heel veel mensen hun huis al hebben verduurzaamd. Daardoor verbruiken ze vooral veel elektriciteit, dus is het mooi dat het volume van het plafond flink is opgehoogd en dat de prijs flink is verlaagd.” Het prijsplafond voor gasgebruik is na Prinsjesdag nagenoeg gelijk gebleven met 1,45 euro tot 1200 m3 gas.

Energiebesparing

Het is volgens René erg belangrijk dat we nog steeds energie blijven besparen. “We moeten proberen om die gasprijzen op de markt wat lager te krijgen, want boven die afgesproken plafonds gaan we nog steeds die hoge marktprijs betalen."

Benieuwd naar nog meer tips van René? Bekijk het fragment hieronder.

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie