Programma

De zwanenzang van Jim Morrison

  1. Nieuwschevron right
  2. De zwanenzang van Jim Morrison

Het broeierige 'Riders On The Storm' is de meest geliefde hit van The Doors en tevens het laatste Doors-nummer dat Jim Morrison ooit opnam.

Cowboylied

Van alle elf noteringen in de Top 2000 vinden we 'Riders On The Storm' als hoogste terug; in de editie van 2016 stijgt de plaat naar nummer 46. Het is de laatste single van The Doors die verschijnt terwijl zanger Jim Morrison nog in leven is. Hij overlijdt een paar weken later in Parijs, op 3 juli 1971. De muziek van 'Riders On A Storm' ontstaat tijdens een jamsessie, wanneer de band het cowboylied 'Ghost Riders In The Sky' improviseert (op zijn beurt weer een bewerking van minstens twee veel oudere melodieën).

Toneelstuk over seriemoordenaar

In zijn jongere jaren verplaatst Jim Morrison zich geregeld liftend van de ene naar de andere plek. Gefascineerd door de personen die hij tegenkomt op de lang uitgestrekte highways krijgt het idee voor een toneelstuk. Het script krijgt de titel The Hitchhiker (An American Pastoral) mee, waarin de hoofdrolspeler zich ontpopt tot seriemoordenaar. De 'killer on the road' in de songtekst van 'Riders On A Storm' refereert daaraan. De fluisterstem die je hoort in het nummer, is de laatst opname van Jim Morrison met zijn band.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie