Programma

Femke Merel van Kooten: 'Notulen wijzen op maffia-praktijken kabinet'

  1. Nieuwschevron right
  2. Femke Merel van Kooten: 'Notulen wijzen op maffia-praktijken kabinet'

Deze week in de PowNed-podcast OP Z'N KOP! met Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen is Femke Merel van Kooten te gast, voormalig lid van de Tweede Kamer en nu lid van de parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag.

Er wordt vooruit geblikt op het debat dat op 29 april plaatsvindt in de Tweede Kamer, over de informatievoorziening door het kabinet over de toeslagenaffaire. Van Kooten noemt het feit dat de betrokkenen elkaar de hand boven het hoofd houden en dat minister van Justitie, Grapperhaus, aanbiedt om juridisch uit te zoeken hoe ze ermee weg kunnen komen zonder alle informatie aan de Kamer te verstrekken, zoals uit de geheime notulen blijkt, 'Maffia-praktijken'.

Grondwetschending

Zwagerman is van mening dat Grapperhaus strafrechelijk vervolgd moet worden. "Dus de minister van Justitie schendt de grondwet willens en wetens, dan moet hij toch strafrechtelijk vervolgd worden?" Van Kooten: "Waar het om gaat is dat ze allemaal hun eed hebben geschonden. Je zweert trouw aan de grondwet. Maar daar staat blijkbaar geen sanctie op. Wat stelt die eed dan nog voor?"

Ingestudeerd toneelstukje

Misschien moet de Rijksrecherche dit maar onderzoeken. Volgens Van Kooten gaan we vandaag in elk geval naar een ingestudeerd toneelstukje kijken. "Of er moet iemand van de voormalige coaltiepartijen opstaan en zeggen, nu is het klaar en we gaan dit doorbreken. Maar ik denk niet dat het heel veel op gaat leveren. Wat ik wel hoop is dat het ook gaat over hoe we tot een oplossing komen voor de getroffen ouders. De helft is afgewezen voor de compensatie van 30.000 euro, daar staat binnenkort de deurwaarder weer voor de deur. Alles is kapot gemaakt voor die mensen", aldus Van Kooten.

#16 - OP Z'N KOP! met Femke Merel van Kooten - Op z’n Kop!

NPO Luister

Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie