Programma

Dit zijn de meestgestelde vragen aan Bureau de Wilt

 1. Nieuwschevron right
 2. Dit zijn de meestgestelde vragen aan Bureau de Wilt

Afgelopen zondag was de allerlaatste Bureau De Wilt. Emmely blikte hierin samen met hoofdonderzoeker Sanne terug op alle vragen die gesteld zijn.

In de laatste uitzending moest het bureau opgeruimd worden. En dat met nog zoveel onbeantwoorde vragen. Daarom probeerden Emmely en Sanne nog snel wat van die vragen te beantwoorden.

Waarom is een paprika rood en een rijbewijs roze?

Zo komen we er in de show achter dat paprikapoeder rood is, gewoon omdat iemand daar ooit zo mee is begonnen. Dat is zo verder gegroeid, en de markt voor geel of groen paprikapoeder bleef klein. Rijbewijzen zijn dan weer roze, omdat dat de kleur is van samenwerking. Europa heeft gezamenlijk voor deze kleur gekozen.

De allerlaatste vraag

Luisteraar Judith kwam met de allerlaatste vraag die het bureau ooit zal behandelen, namelijk: "Heb je een sleutel nodig om een vliegtuig op te starten? Of überhaupt om hem open te maken?" Vriend van de show en piloot Rob Oude Elferink kon hier uiteraard antwoord op geven. Hij vertelde dat voor de meeste vliegtuigen geen sleutel nodig is. De vliegtuigen staan namelijk altijd in secured areas. "En als ze daar niet staan worden ze verzegeld." Je start deze vliegtuigen gewoon met een knop. Alleen sportvliegtuigjes start je wel met een sleutel, want die hebben een startmotor.

Meestgestelde vragen

Maar wat waren nou de vragen die het meest gesteld zijn? Vragen die zo vaak zijn gesteld, dat het bureau er onmogelijk omheen kon. Ze werden niet beantwoord in de laatste uitzending, omdat ze makkelijk te Googlen zijn. Toch hebben we ze even op een rijtje gezet.

 • Waarom gaan atleten en langebaanschaatsers altijd linksom, en nooit rechtsom?
 • Wat betekenen die bordjes CADO langs de snelweg
 • Mag je een biertje drinken achter het stuur?
 • Waarom heet een theedoek een theedoek?
 • Waarom is er geen A3?
 • Waarom staat op een rekenmachine de 1 linksonder, terwijl op je telefoon de 1 linksboven staat?
 • Hoe groeien pitloze druiven?
 • Hoe dromen blinden?
 • Waarom heet pindakaas pindakaas en geen pindaboter?
 • En de vraag die echt iedere week binnenkwam: waarom eindigt je wasgoed áltijd allemaal in je dekbedhoes?

Je kan de laatste uitzending van Bureau De Wilt hier terugluisteren.

Het Oor Wil Ook Wat

Geen zorgen, Emmely blijft zeker te horen. Vanaf volgende week hoor je haar elke zaterdag- en zondagochtend van 10:00 tot 12:00 uur in Het Oor Wil Ook Wat.

Foto omslag: Ben Houdijk

Ster advertentie
Ster advertentie