Programma

Topproducer: Mark Ronson

  1. Nieuwschevron right
  2. Topproducer: Mark Ronson

Een groot deel van de hits die iedereen kent, komt bij een select groepje platenproducers vandaan. Zo heeft Mark Ronson aardig wat hits gemaakt.

Grootste hit van 2015

Samen met zanger Bruno Mars scoort Mark Ronson de grootste hit van 2015 (althans, van de eerste zes maanden van dit jaar), dus een goed moment om even te kijken wat de beste man nog meer heeft gedaan in zijn carrière. Hij heeft in elk geval gezorgd voor de terugkeer van funk op de radio met zijn singles met Bruno Mars en Mystikal.

Net als in de film

Een van de eerste artiesten waarmee Ronson regelmatig samenwerkt, is Nikki Costa. De liedjes die de twee maken, komen terecht op de soundtracks van Zoolander en Blue Crush. Zijn eerste release onder zijn eigen naam is Ooh Wee uit 2003, met rappers Nate Dogg en Ghostface Killah. Het nummer, met een sample uit de Boney M.-hit 'Sunny', zit in de dansfilm Honey met Jessica Alba.

Op de kaart gezet

De lijst met namen waarmee Ronson inmiddels heeft gewerkt mag gerust imposant genoemd worden (enkele highlights: Robbie Williams, Adele, Stevie Wonder, Christina Aguilera, Sean Paul, Rufus Wainwright en Lily Allen). Het album waarmee hij écht zijn naam vestigt, is Back To Black van Amy Winehouse. De door Ronson geproduceerde hit 'Rehab' zet Winehouse wereldwijd op de kaart.

Onder de indruk

Op zijn beurt nodigt Ronson de zangeres van 'Rehab' uit om mee te zingen op zijn album Version. Zij kiest een cover van 'Valerie' van The Zutons, wat haar grootste hit zou worden. Met Lily Allen maakt hij een bewerking van de Kaiser Chiefs-hit 'Oh My God'. De leden van Kaiser Chiefs zijn zo onder de indruk van die uitvoering dat ze Ronson vragen hun album Off With Their Heads te produceren.

Oude rockers

Ondanks zijn diverse remix- en productieklussen voor hedendaagse artiesten wordt zijn werk ook opgemerkt door de oudere garde. Zo produceert hij een aantal nummers voor albums van Paul McCartney en Foreigner (gitarist Mick Jones is zijn stiefvader). Duran Duran huurt Ronson in voor het album All You Need Is Now uit 2010 en op het in september te verschijnen album Paper Gods deelt hij de productiecredits met Nile Rodgers van Chic.

Ster advertentie
Ster advertentie