Programma

Sumer Chaban helpt Syriërs met vragen over Tweede Kamerverkiezingen

  1. Nieuwschevron right
  2. Sumer Chaban helpt Syriërs met vragen over Tweede Kamerverkiezingen

Komende week gaan we met ons paspoort en stembiljet naar het stemlokaal. De gewoonste zaak van de wereld, vinden we in Nederland. Maar, hoe is dat voor mensen die niet in een democratie zijn opgegroeid? Sumer Chaban helpt Syriërs met vragen over de Tweede Kamerverkiezingen en de Syrische Kamal Saad Eddin mag voor het eerst stemmen, in Spijkers met Koppen delen ze hun verhaal.

Op zijn Facebook-kanaal SomarSound beantwoordt Sumer Chaban (51) vragen van Syrische volgers over de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Wat zij zich dan zoal afvragen? 'Wat als ze erachter komen dat ik niet op Rutte stem?', krijg ik een boete als ik niet stem?, of iemand is juist van plan wel op de premier te stemmen, 'omdat hij mij een verblijfsvergunning heeft gegeven'. Chaban probeert die misverstanden uit de wereld te helpen. Verder interviewt hij ook politici in het Arabisch.

Chaban vindt dat de overheid te weinig aandacht besteedt aan voorlichting voor Syriërs over de verkiezingen. Vaak weten zij niet precies wat een democratie is en het wantrouwen tegenover de overheid is van nature groot. "Syriërs kiezen daardoor instinctief voor een partij. Zo stemmen ze bijvoorbeeld op DENK of NIDA omdat ze verbondenheid voelen met moslims, maar ze kijken niet naar de inhoud. Dat is een gemiste kans."

Twijfels

Veel van zijn Syrische volgers mogen voor het eerst stemmen. Zo ook de 24-jarige Kamal Saad Eddin, die nu zes jaar in Nederland woont. "Dat voelt fantastisch. Ik volgde in 2017 al alle debatten, en nu mag ik ook zelf stemmen." Saad Eddin woont in Ommen.

Hij studeert, heeft twee bijbaantjes, en probeert daarnaast ook nog tijd vrij te maken om zich te verdiepen in de Tweede Kamerverkiezingen. Hij twijfelt zelf nog erg over de partij waar hij op gaat stemmen. "De standpunten lijken soms veel op elkaar, dat vind ik nog wel lastig."

'Ga stemmen!'

Dat sommige Nederlanders bewust niet stemmen, daar begrijpt Saad Eddin niks van. "Ze vergeten hoe bijzonder het is dat je überhaupt mag stemmen en kritiek mág hebben op de overheid, zonder meteen opgepakt te worden. Stemmen is belangrijk, het gaat om de samenleving waar je woont en waar je kinderen misschien wel gaan opgroeien. Iedereen moet het doen: ga stemmen."

Chaban blijft ook na de verkiezingen vlogs maken. "Binnenkort moet de aangifte gedaan worden, daar krijg ik nu al vragen over."

Ben je benieuwd naar het hele gesprek met Sumer Chaban en Kamal Saad Eddin? Bekijk het fragment hieronder terug.

Spijkers met Koppen

Je hoort Spijkers met Koppen elke zaterdag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie