Programma

The Doors-gitarist Robby Krieger stopte alle akkoorden die hij kende in 'Light My Fire'

  1. Nieuwschevron right
  2. The Doors-gitarist Robby Krieger stopte alle akkoorden die hij kende in 'Light My Fire'

In deze aflevering van Top 2000 a gogo vertellen Ray Manzarek en Robby Krieger van The Doors het verhaal achter het nummer 'Light My Fire'.

Het nummer 'Light My Fire' werd in 1967 uitgebracht. Voordat het nummer kon worden opgenomen moest er eerst nog een intro worden geschreven, de rest van het nummer was namelijk al zo goed als af. Toetsenist Ray Manzarek wilde zich voor het intro even goed gaan zitten, dus stuurde hij de rest van de band naar het strand. Op dat moment kreeg de toetsenist de juiste inspiratie en ging het heel snel. Manzarek: "Ineens kwamen al mijn klassieke lessen tevoorschijn en mijn handen begonnen te bewegen." De mannen hadden het nog niet eens gehaald tot het water toen Manzarek de mannen terugriep om het intro te beluisteren. "Het was in vijf minuten gebeurd. Het was een van die wonderbaarlijke dingen die je overkwam", aldus Manzarek.

Veertien akkoorden

The Doors-gitarist Robby Krieger schreef de rest van het nummer. Dat was volgens hem op dat moment allesbehalve vanzelfsprekend: "Eerst schreef Jim alleen de nummers. Hij had al een stel nummers voordat we een band hadden." Maar toen de band twee of drie sets per avond ging spelen, hadden ze aan de bestaande nummers niet genoeg. Jim stelde daarom voor dat de rest van de band ook ging schrijven. Krieger kwam al snel op het idee om iets te doen met 'de vier elementen': "Ik dacht: Ik schrijf iets over aarde, lucht, vuur en water. Dan gaat het ergens over. Toen heb ik vuur gekozen, want ik vond 'Play With Fire' van The Rolling Stones erg goed", vertelt Krieger. Ook nam hij zich voor om elk akkoord dat hij kende in dat nummer te stoppen. "Ik heb ze laatst nog geteld. Er zitten er veertien in 'Light My Fire'. Het nummer klinkt heel simpel, maar dat is het niet."

Manzarek en Krieger vertellen ook over de geweldige combinatie aan muzikale invloeden die The Doors vormden. Bekijk het hier:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stem voor de Top 2000

Heb jij je stemlijstje al klaar? Van 1 t/m 7 december kan je namelijk weer stemmen voor de NPO Radio 2 Top 2000.

Foto omslag: still video

Ster advertentie
Ster advertentie