Programma

Het verhaal achter 'Light My Fire' van The Doors

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'Light My Fire' van The Doors

In deze aflevering van Top 2000 A Gogo vertellen voormalig The Doors-toetsenist Ray Manzarek en gitarist Robby Krieger je het verhaal achter 'Light My Fire'!

Intro ontstaat in vijf minuten tijd

Manzarek vertelt over het ontstaan van het intro: "We hadden 'Light My Fire' af op het intro na. Ik vond: een beetje improviseren in a mineur en fis mineur is niet genoeg. Dus ik zei dat iedereen maar het strand op moest." Op dat moment krijgt de voormalig toetsenist de juiste inspiratie en gaat het heel snel: "Ineens kwamen al mijn klassieke lessen tevoorschijn en mijn handen begonnen te bewegen. Ik liep naar de deur: 'Hé, kom terug. Ik heb het.' Ze waren nog niet eens bij het water. Het was in vijf minuutjes gebeurd. Het was één van die wonderbaarlijke dingen die je overkwamen."

Veertien akkoorden

The Doors-gitarist Robby Krieger heeft de rest van het nummer geschreven. Dat is volgens hem op dat moment allesbehalve vanzelfsprekend geweest: "Eerst schreef Jim alleen de nummers. Hij had al een stel nummers van voordat we een band hadden. Maar toen moesten we twee of drie sets per avond spelen en hadden we niet genoeg nummers." Krieger komt al snel op het idee om een nummer te schrijven over 'de vier elementen': "Ik dacht: Ik schrijf iets over aarde, lucht, vuur en water. Dan gaat het ergens over. Toen heb ik vuur gekozen, want ik vond 'Play With Fire' van The Stones erg goed. Ik nam me voor om elk akkoord dat ik kende, in dat nummer te stoppen. Ik heb ze laatst nog geteld. Er zitten er veertien in 'Light My Fire'. Het nummer klinkt heel simpel, maar dat is het niet."

Bekijk de hele aflevering van Top 2000 A Gogo over 'Light My Fire' hier:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: still video

Ster advertentie
Ster advertentie