Programma

Leo Blokhuis over Dolly Parton: 'Ze is geen verwend poppetje'

  1. Nieuwschevron right
  2. Leo Blokhuis over Dolly Parton: 'Ze is geen verwend poppetje'

Dolly Parton wordt deze maand 75 jaar oud. In Spijkers Met Koppen vertellen Leo Blokhuis en actrice en zangeres Ricky Koole over hun bewondering voor de Amerikaanse zangeres.

Ricky is met name groot fan van de schrijfstijl van Dolly. "Er zijn natuurlijk heel veel liedjes met 'oh baby, please come back', een beetje platte teksten", vertelt Ricky. "Maar Dolly heeft bijna een soort toneel-monoloogjes af en toe."

Kracht uit het verleden

Volgens Leo is een van haar grote kwaliteiten dat ze kracht uit haar verleden haalt. "Ze is geen verwend poppetje", vertelt hij. "Ze heeft echte armoede gekend en ze heeft die kant van Amerika nooit vaarwel gezegd. Dat maakt haar in Amerika ook zo ontzettend geliefd. Ze is daar altijd betrokken geweest."

Coat of Many Colors

Deze kant van Dolly komt goed naar voren in het verhaal over een van haar eerste eigen hits: Coat of Many Colors. Leo vertelt hoe het nummer tot stand kwam: "Ze komt uit een heel groot gezin en haar ouders hadden geen cent te makken. Haar moeder had geen geld voor ingewikkelde dingen. Het werd koud en van allerlei losse lappen heeft ze een jas voor Dolly gemaakt." Ze vertelde haar dochter dat ze bijzonder was omdat ze deze jas aanhad. "De kinderen op school die zagen dat anders en hebben haar erom gepest. Ze hebben haar in een kluisje geduwd en daar was ze doodsbang in het donker. Ik vind het mooi dat ze dat omgedraaid heeft door haar eenvoudige afkomst te zien als haar kracht."

Benieuwd naar Ricky's versie van Coat of Many Colors van Dolly Parton? Bekijk het fragment hieronder:

Spijkers met Koppen

Je hoort Spijkers met Koppen elke zaterdag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie