Programma

Waar komen de spectaculaire moves van David Lee Roth vandaan?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waar komen de spectaculaire moves van David Lee Roth vandaan?

De zanger van Van Halen is 65 jaar geworden, maar Diamond Dave denkt nog lang niet aan stoppen.

Vorige week gaf de flamboyante frontman nog aan dat hij denkt dat Van Halen over is en dat er geen comeback gaat komen. Wél gaf hij direct aan dat hij bezig is met een soloproject. Zo valt er op zijn website te lezen dat hij in 2020 een aantal liveshows gaat doen in Las Vegas.

Showman

David Lee Roth is altijd een showman geweest. Ook was hij volgens zijn bandleden niet de makkelijkste persoon om mee te werken. Toch staan zijn spectaculaire moves op het podium buiten kijf. De zanger staat erom bekend met enige regelmaat een karatetrap te laten zien, of van een paar podiumblokken af te springen. Tijdens de jaren dat Roth actief was met Van Halen werd dit een karakteristiek element in hun liveoptredens.

Martial Arts

Deze 'jumps' en 'kicks' zijn niet uit het niets ontstaan. Wie wat achtergrondkennis heeft van David Lee Roth, weet namelijk dat hij al sinds zijn jonge jaren enorm begaan is met verschillende vechtsporten. In 2013 vroeg een ietwat naïeve Japanse interviewer of hij 'Kendo', een Japanse zwaardvechtkunst, beoefende. Roth corrigeerde hem direct: "Het is Kenjutsu (een andere vorm van Kendo) en ik ben bezig met mijn Menkyo Kaiden." Dit betekent 'complete overgang' en wordt gezien als één van de hoogste gradaties in de Japanse krijgskunst.

Incident

David Lee Roth neemt deze Japanse vechtkunst zeer serieus. De zanger is zelfs te zien in een video waarin hij les geeft over Iaido (de kunst van het trekken van het zwaard). Deze video komt uit The Roth Show. In 2015 ging tijdens Jimmy Kimmel Live één van zijn acties iets minder goed. Hij laat zien wat hij kan met de metalen stok, die hij uiteindelijk tegen zijn eigen neus krijgt. Zijn neus begint te bloeden en het optreden moet stilgelegd worden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Quote

I just cut my nose on the microphone or whatever. Let me get this taped up and we'll start again

David Lee Roth

In deze fan-video zijn een aantal spectaculaire sprongen te zien tijdens optredens van 'DLR' en Van Halen. Benieuwd naar een aantal van zijn beste moves? Bekijk de video dan hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie