Programma
BNNVARA

Koos van Plateringen viert Pride op de eerste 0.0-boot

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Koos van Plateringen viert Pride op de eerste 0.0-boot

Morgen wordt in de hoofdstad de Canal Parade gehouden, de bekende botenparade van Pride Amsterdam. Een dag vol inclusiviteit, liefde en voor velen ook een alcoholische versnapering of twee. Maar dat laatste geldt niet voor de 0.0-boot, vertelt Koos van Plateringen.

Op boot nummer 25, een initiatief van de stichting Queer & Sober, wordt dit weekend geen alcohol gedronken.

Geen alcohol nodig

Bijna 6 jaar geleden besluit Koos van Plateringen te stoppen met drinken als hij de invloed van drank op zijn leven zat is. "Ik maakte daar gewoon elk weekend een puinhoop van. Er kwam een duivel in mij naar boven. Daar had ik geen zin meer in."

Nadat hij zelf de alcohol afzweert, helpt Van Plateringen ook anderen bij het stoppen met drinken door middel van zijn podcast. En als hij naar de Canal Parade kijkt, krijgt de presentator opeens een ingeving: "Het zou natuurlijk fantastisch zijn om een keer een boot te hebben met mensen die net als ik allemaal nuchter leven en kunnen laten zien aan iedereen dat je dus helemaal niks nodig hebt om gewoon een leuk feestje te vieren."

'Streng'

Een alcoholvrije Pride spreekt misschien niet iedereen aan. Toch is de boot in no time volgeboekt. Niet alleen mensen die in het verleden geworsteld hebben met verslaving hebben zich aangemeld. Ook mensen die liever geen alcohol meer drinken vanwege hun gezondheid, of omdat ze genoeg hebben van de katers gaan morgen aan boord. Mensen die bellen dat ze bereid zijn een dagje niet te drinken zijn niet welkom: "Dat kan dan niet. Zo streng waren we dan wel."

Luster het hele gesprek hieronder terug:

Video niet beschikbaar

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie