Programma

Waarom borrelt je maag soms zo erg?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom borrelt je maag soms zo erg?

Waar komt het bekende borrelende geluid uit je maag vandaan? Paul belt met darmfloratherapeut Nienke Gottenbos die het toelicht.

Nienke is niet alleen therapeut maar ook auteur van De Poepdokter. Als iemand het antwoord op deze vraag weet, is Nienke het dus wel. Ze legt uit: "In principe als er nog voedsel in je maag zit, moet dit worden gekneed om goed met het maagzuur te mengen. Dat kan goed afgebroken worden tot voedingsstoffen."

De grote schoonmaak

"Als het echt al een paar uur terug is en je maag allang leeg is, komt er een schoonmaakproces op gang. Je maag maakt elk anderhalfuur bewegingen en er wordt dan 'schoonmaakvloeistof' door je darmen gespoeld. Je darmen gaan bewegen om zichzelf schoon te spoelen. Dit gebeurt iedere 90 minuten totdat je weer iets eet." Als je veel snackt of regelmatig iets eet, komen je maag en darmen niet toe aan de grote schoonmaak.

Wat hoor je precies?

Mensen verwarren het borrelende geluid in de maag vaak met honger, maar dat is volgens Nienke niet zo. "Wat je wel hoort is de lucht die in je darmen zit. En dus de vloeistoffen die er doorheen gaan. Als je spijsvertering niet helemaal lekker loopt, onstaat er vaak meer lucht in je darmen en dat kan je wel horen als een soort interne scheet."

Rabbering Laat

Je hoort Rabbering Laat iedere werkdag tussen 22.00 en 00.00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: Pixabay

Ster advertentie
Ster advertentie