Programma
BNNVARA

Pure getuigenissen in toeslagenaffaire documentaire: "Levens echt vernietigd"

foto: BNNVARAfoto: BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Pure getuigenissen in toeslagenaffaire documentaire: "Levens echt vernietigd"

De veelbesproken documentaire 'Alleen tegen de staat' is vanavond te zien op NPO 2. Vanochtend belden Jan-Willem en Jeroen met de maker, Stijn Bouma.

Filmkenner Robbert Blokland zei het vorige week al in Wout2day: "Dit is een documentaire die iedereen moet zien." In de documentaire weet Stijn Bouma het drama dat de slachtoffers van de toeslagenaffaire meemaken in beeld te vangen. "Heel puur, heel simpel, shots van een aantal moeders die vertellen over wat hen is overkomen", legt Bouma uit. "Op een gegeven moment vertelt één van de moeders dat haar kind plotseling is ingenomen. Dat gebeurde zonder aankondiging. Van de ene op de andere dag werd haar kind opgepikt door Jeugdzorg of Veilig Thuis. Omdat zij geen geld meer had en niet meer voor het kind kon zorgen."

Levens echt vernietigd

Tijdens het maken van de documentaire kwam Bouma al snel tot de conclusies dat levens echt vernietigd zijn. "Ik was daar echt geshockeerd van, toen ik dat hoorde", vertelt hij. Na het politieke en juridische drama dat al jarenlang in de media is, laat 'Alleen tegen de staat' het menselijke drama zien. Vanavond om 20.25 uur is de documentaire te zien op NPO 2.

Bekijk hieronder het hele fragment:

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag tussen 06.00 en 09.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie