Programma

Licht op 'Light My Fire'

  1. Nieuwschevron right
  2. Licht op 'Light My Fire'

Het is 48 jaar geleden dat 'Light My Fire' van The Doors verscheen en nog steeds hoor je 'm regelmatig. Maar dit wist je nog niet over deze hit.

Tour Of Duty

‘Light My Fire’ was op 3 juni 1967 de opvolger van de in de VS geflopte debuutsingle ‘Break On Through (To The Other Side)’. Het nummer schoot naar de eerste plek van de Amerikaanse hitlijst. In Nederland haalde de single de hitparade destijds niet, maar de heruitgave uit 1991 werd dankzij Tour Of Duty alsnog een bescheiden hit: nummer 27 in de Nationale Top 100.

Ed Sullivan

De hit werd gespeeld in The Ed Sullivan Show. De producent van het programma vroeg het zinnetje ‘girl, we couldn’t get much higher’ te vervangen, om referenties met drugsgebruik te vermijden. Jim Morrison gaf tijdens de repetitie braaf gehoor aan het verzoek, maar tijdens de uitzending zong hij de gewraakte originele tekst. Ze mochten nooit meer terugkomen.

Covers

Het nummer van The Doors is een klassieker, maar het was niet overal ter wereld de meest succesvolle uitvoering. De opname van José Feliciano uit 1968 bereikte de zesde plek in de Britse Top 40, die van Amii Stewart uit 1979 de vijfde positie en de cover van Pop Idol-winnaar Will Young zelfs de eerste plek. Het origineel haalde in 1967 de Britse Top 40 niet, maar in 1991 piekte de single op nummer 7.

Verkeerde toonsoort

Toen producer Bruce Botnick het debuutalbum van The Doors ging oppoetsen voor de heruitgave in 2007, werd hij erop gewezen dat het tempo van de stereomix van ‘Light My Fire’ lager lag dan die van de oorspronkelijke monoversie. Als gevolg daarvan staat het liedje op alle stereo-uitgaven van de elpee The Doors in de verkeerde toonsoort (A-mineur in plaats van A).

Ster advertentie
Ster advertentie