Programma

Paul McCartney over hoe 'Blackbird' is ontstaan uit muziek van Bach

  1. Nieuwschevron right
  2. Paul McCartney over hoe 'Blackbird' is ontstaan uit muziek van Bach

In deze aflevering van Top 2000 a gogo vertelt Paul McCartney het verhaal achter het nummer 'Blackbird' van The Beatles

Inspiratie door Bach

Voor The Beatles heeft van alle klassieke componisten Bach de meeste invloed op hen gehad. McCartney noemt hem de 'popster van zijn tijd'. In de Top 2000 a gogo vertelt hij: "We deden af en toe een nummer van Bach om te laten zien dat we niet zo dom waren als we eruit zagen. Dat was iets moeilijker dan alles wat wij speelden. We zeiden dan dat Bach onze favoriete klassieke componist was, omdat we niemand anders kenden." Hij legt uit hoe de melodie voor 'Blackbird' uiteindelijk is ontstaan aan de hand van 'Bourrée': "Ik heb dat nummer jaren later met kleine variaties omgevormd tot mijn eigen ding. Zo ontstond 'Blackbird'."

Cover door Crosby, Stills en Nash

McCartney is trots: "Het nummer wordt overal ter wereld gespeeld door mensen die gitaar leren spelen. Ik vind het eervol dat mensen het nummer zo mooi vinden dat ze het leren." Wat hij niet weet, is dat er een cover van 'Blackbird' door Crosby, Stills & Nash is gemaakt. In deze aflevering vertelt David Crosby dat de band kort nadat 'Blackbird' was uitgekomen naar Engeland ging. Gitarist Stephen Stills leerde het nummer spelen en de rest vond het prachtig, dus besloten ze het met z'n drieën te zingen.Toen McCartney dit hoorde was hij aangenaam verrast: "Wauw! Dit had ik nog nooit gehoord. Dit is precies wat ik bedoel. Fantastisch, toch?".

Symbolische 'Blackbird'

McCartney schrijft de tekst van het nummer met een op dat moment actueel onderwerp in zijn hoofd: "Het was in de tijd dat zwarten achtergesteld werden door blanken. Zwarten moesten toen achteraan in de bus zitten en mochten geen hotel in." Voor 'Blackbird' gebruikt McCartney een zwarte vrouw als symbool: "In de vorm van een zwarte vogel, die uitkeek naar het moment dat ze haar rechten zou krijgen. Dat is de symboliek die erin zit en daarom is het nummer me ook zo dierbaar."

Bekijk de hele aflevering van Top 2000 A Gogo over 'Blackbird' hier:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 2000

In 2019 stond 'Blackbird' op nummer 104 in de Top 2000. Benieuwd hoe het nummer zich door de jaren heen heeft bewogen? Bekijk hier de statistieken.

Foto omslag: screenshot

Ster advertentie
Ster advertentie