Programma

Wie is... Gregory Porter?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wie is... Gregory Porter?

Misschien heb je zijn naam zien staan op het affiche van North Sea Jazz, maar weet je niet wie Gregory Porter is. We stellen hem aan je voor.

Naam: Gregory Porter
Geboren: 4 november 1971 in Sacramento
Opleiding: Sportopleiding
Beroep: Zanger (voorheen: kok)

Wie is Gregory Porter?

Onder jazzliefhebbers is de naam Gregory Porter al jaren een begrip. Hij groeit op in de Californische stad Bakersfield in een gezin van acht kinderen. Vader is er nooit, maar moeder Ruth moedigt haar zoon aan om in een kerkkoor te zingen. Porter noemt haar zijn grootste inspiratiebron. Zijn carrière als American footballspeler wordt in de kiem gesmoord vanwege een schouderblessure en hij gaat als kok aan het werk in het restaurant van zijn broer Lloyd in Brooklyn. Als hij niet in de keuken staat, zingt hij voor de dinerende klandizie.

Waar kennen we hem van?

Porter is al 38 wanneer hij zijn debuutalbum Water opneemt. Nederlandse jazzliefhebbers hebben hem snel in de smiezen, want nergens ter wereld verkoopt de plaat zo goed als hier. Ook krijgt hij een Grammy-nominatie voor Water. Opvolger Be Good is in 2012 Porters eerste top 10-notering in de Nederlandse albumlijst. Het titelnummer van zijn bejubelde album Liquid Spirit levert hem een bescheiden hitje op in de zomer van 2015. Je herkent hem aan zijn opvallende hoofddeksel, dat hij draagt om littekens van operaties te verbergen.

Waarom staat hij op North Sea Jazz?

Al sinds zijn debuutalbum is Gregory Porter een graag geziene gast op de Nederlandse podia en ook op North Sea Jazz is hij geen onbekende. De zanger is op tournee ter promotie van zijn eerder dit jaar verschenen album Take Me To The Alley. Vanwege het donkere timbre doet zijn stem wat denken aan de soulhelden Donny Hathaway en Bill Withers, maar ook aan crooners als Nat King Cole en Bing Crosby. Zijn muziek is een mix van onderkoelde jazz, subtiele soul en opgewekte gospel. Traditioneel, maar toch tijdloos.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gregory Porter is op zondag 10 juli te zien op North Sea Jazz in de Maas-zaal, van 20.45 uur tot 22.00 uur.

NPO Radio 2 live vanaf North Sea Jazz
Vrijdag 8 t/m zondag 10 juli
Kijk mee via de livestream

#NPORadio2 #NSJ16

Ster advertentie
Ster advertentie