Programma

Rare instrumenten in pop

  1. Nieuwschevron right
  2. Rare instrumenten in pop

Naar aanleiding van het eerste Cigar Box Festival in Ommen vertelt Henk van Steeg over het gebruik van unieke 'instrumenten' in de popmuziek...

Theremin

Brian Wilson van The Beach Boys kwam met een wel heel bijzonder instrument aanzetten, de Theremin. Het is een metalen staaf die een hoog geluid produceert als je met je hand er langs gaat. Hij kreeg het voor elkaar om dit instrument in het nummer 'Good Vibrations' te gebruiken.

Kartonnen dozen

Het kan nog veel gekker. Supertramp was bezig het opnemen van een demo van 'Dreamer' toen ze een drum nodig hadden. Helaas hadden ze die niet tot hun beschikking. Reden genoeg om wat creatiever te zijn. Er werden kartonnen dozen en een kachel ingezet om de drum te vervangen. Dit klonk gelijk zo goed dat Supertramp het uiteindelijk zelfs gebruikte voor de definitieve opname.

Koevoet

Martha & The Vandellas gebruikten voor 'Dancing In The Streets' een koevoet. Producer Ivy Jo Hunter was na de opnames nog niet helemaal tevreden. Het nummer moest het gevoel krijgen van de straat. Hij pakte daarom een koevoet en sloeg daarmee op de betonnen vloer. Dit leidde tot het ritme wat je hoort in het nummer.

Benieuwd naar hoe al deze nummers klinken? Luister snel naar het verhaal van Henk.

Ster advertentie
Ster advertentie