Programma

You're Beautiful van James Blunt is alles behalve romantisch

  1. Nieuwschevron right
  2. You're Beautiful van James Blunt is alles behalve romantisch

Iedereen die denkt dat James Blunts doorbraakhit You're Beautiful een ontzettend romantisch liedje is, wordt voor eens en altijd uit de droom geholpen door James zelf.

Het is een van de bestverkochte singles van 2005, het nummer staat vijf weken op nummer 1 in de Mega Top 50 en het wordt door veel mensen gezien als het meest romantische liedje van de zeroes... Maar de zanger en tekstschrijver van You're Beautiful beweert dat zijn eerste en grootste hit juist totaal niet romantisch is. "Iedereen zegt: 'Ach, hij is zo romantisch! Ik wil You're Beautiful' op mijn bruiloft horen!' Deze mensen zijn gestoord", aldus James in een interview met Build Series.

Opsluiten die gozer

De tekst van het nummer wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd, als mensen er überhaupt al naar luisteren, zo zegt de zanger. "Het gaat over een gast die zo stoned als een garnaal iemand z'n vriendin aan het stalken is, terwijl haar vriend ernaast zit", legt James uit. "Hij zou opgesloten moeten worden omdat hij zo'n viespeuk is."

Einde hoofdstuk

In de videoclip van You're Beautiful zien we hoe James in de ijzige kou zijn shirt en schoenen uittrekt. Aan het einde van de video springt hij van een hoge klif de zee in. Veel mensen denken dat het personage hiermee zelfmoord pleegt, omdat het nummer verdrietig eindigt: 'But it's time to face the truth, I will never be with you'. De regisseur van de video denkt daar echter anders over. Wat hem betreft gaat het meer over het afsluiten van een hoofdstuk en doorgaan met het leven.

Bekijk de videoclip van You're Beautiful hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het vervolg

Dat James de sprong aan het einde van You're Beautiful overleeft wordt nog eens bevestigd door de video van zijn recentere nummer Cold. Deze clip gaat verder precies waar You're Beautiful eindigt. James komt boven water en zwemt naar de kust. Het is een hele klus, maar het lukt hem zelfs om de klif te beklimmen. Hij trekt het shirt wat hij vijftien jaar eerder uitdeed weer aan en het stalkerige type wordt uiteindelijk gevonden door hulpverleners in een helikopter. Daarmee komt het treurige verhaal van James' grote doorbraakhit alsnog tot een gelukkig einde.

Bekijk de videoclip van Cold hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 2000

You're Beautiful van James Blunt staat in 2020 op plek 1635 in de Top 2000. Benieuwd hoe zijn muziek zich door de jaren heeft bewogen door de lijst? Bekijk dan hier de statistieken.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie