Programma

Hoe 'Lose Yourself' tijdens een lunchpauze werd geschreven

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe 'Lose Yourself' tijdens een lunchpauze werd geschreven

Veel Eminem-fans beschouwen 'Lose Yourself' als het beste nummer dat de rapper ooit heeft gemaakt. En dat terwijl de track in een lunchpauze werd geschreven.

Het nummer werd geschreven als titeltrack voor de film 8 Mile uit 2002. De film is gebaseerd op het leven van Eminem en gaat over een rapper die zijn weg probeert te vinden in de muziekscene. Slim Shady, Eminem dus, speelde zelf de hoofdrol.

Pen en papier

De rapper wilde het nummer per sé schrijven tijdens de filmopnames: "Ik had het gevoel dat ik 'Lose Yourself' en de andere muziek voor 8 Mile moest maken terwijl ik ín de film zat. Het was een gestoorde combinatie van dingen waar ik mee bezig was. Ik was nooit met maar één ding bezig. Ik ging de opnames in met pen en papier in mijn zak, zodat ik tegelijkertijd kon schrijven", vertelt Eminem later in de podcast Behind The Boards.

Quote

Ik had het gevoel dat ik 'Lose Yourself' moest maken terwijl ik ín de film zat

Eminem

Lunchpauze

'Lose Yourself' was niet echt een nieuw nummer. Er lag zelfs al twee jaar een demo in de kast. "Dit was één van die beats waar ik altijd op terugkwam", vertelt Eminem over het nummer. "Uiteindelijk schreef ik de nieuwe versie tussen takes door gedurende de filmopnames, in een lunchpauze. Op dat moment moest het nummer echt af. Volgens mij schreef ik ongeveer een couplet per take. Zo kwam het diezelfde dag nog af."

Het papiertje waarop Eminem de tekst schreef, kwam uiteindelijk terug in een scène waarin de jonge hoofdpersoon B-Rabbit in de bus aan zijn teksten werkt. Bekijk het beroemde fragment hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Groot succes

'Lose Yourself' werd uiteindelijk één van de meest succesvolle rapnummers aller tijden. Het nummer won twee Grammy's en een Academy Award. De rapper was niet bij de ceremonie aanwezig en keek zelfs niet op tv. In een interview gaf de rebelse muzikant aan dat hij op dat moment aan het slapen was. In de laatste editie van de Top 2000 steeg de track met 83 plaatsen naar positie 63.


Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

​Foto: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie