Programma
KRO-NCRV

Stuart Zender maakte slapbass weer populair in de '90s

foto: screenshot YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Stuart Zender maakte slapbass weer populair in de '90s

Het is weer tijd voor De Gouden Snaar van Het Oor Wil Ook Wat. Deze week staat de slapbass king Stuart Zender in het zonnetje. Deze bassist werd op jonge leeftijd aangenomen in de band Jamiroquai en is sindsdien niet meer weg te denken uit de muziekindustrie. Daarom verdient Stuart een plek in onze lijst.

Stuart Zender is geboren op 18 maart, 1974 in Sheffield, Engeland. Zijn muzikale talent heeft hij niet zomaar van een vreemde. Zijn vader was namelijk een muzikant, zijn oom was een flamenco gitarist en zijn oudere zus was onderdeel van een punkband. Als dat niet genoeg muziek invloed is, weten wij het ook niet.

Maar zijn interesse in muziek kwam later in zijn jeugd. Toen Stuart zeventien jaar oud was, werd hij van school gestuurd en besloot hij daarna meteen uit huis te gaan bij zijn ouders. Voordat hij solo verder ging, gaf zijn moeder hem nog 2.000 pond zodat hij niet met lege handen de wereld in ging. Maar dat was voor hem totaal niet interessant en kocht met dat geld een basgitaar en begon in verschillende bands te spelen.

De Jamiroquai era

Stuart ging op zijn achttiende auditie doen voor de band Jamiroquai en werd per direct aangenomen door de band. Met die band tourde hij jarenlang de wereld over. Hij is vooral bekend om zijn geweldige slapbass solo’s die uniek maar ook het podium helemaal lieten trillen.

Toen het vierde album van Jamiroquai in de maak was, kreeg Zender mot met de leadzanger van de band, Jay Kay, en besloot hij om de band te verlaten. Daarbij wilde Stuart al meer tijd spenderen met zijn kersverse vrouw Melanie Blatt en hun dochter Lilyella.

Van uitlenen naar eigen muzieklabel

Maar dat is nog niet het einde van deze basist. Hij heeft zijn sounds vaak uitgeleend aan andere artiesten, zoals Omar, Lauryn Hill, Gorillaz, Stevie Wonder en ook voor Adele. In 2006 werd Stuart bandleider van Mark Ronson. Daar heeft hij ook zeker zijn stempel gezet als artiest. Na ongeveer vijf jaar besluit hij te stoppen als bandleider en begint hij zijn eigen muzieklabel onder de naam, White Buffalo Recordings.

Hij vindt zelf dat hij veel te weinig credit heeft gekregen voor bepaalde werken en nummers waar hij aan heeft gewerkt. Wij, van De Gouden Snaar, zijn het daar totaal mee eens. Daarom krijgt Stuart Zender een credit in de lijst van De Gouden Snaar.

Video niet beschikbaar

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat iedere zaterdag en zondag tussen 10.00 en 12.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie