Programma

Ira Helsloot: 'Lockdown hoort niet in toolkit pandemie te zitten'

  1. Nieuwschevron right
  2. Ira Helsloot: 'Lockdown hoort niet in toolkit pandemie te zitten'

Deze week in de podcast Op z'n Kop! ontvangen Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen Ira Helsloot, hoogleraar Veiligheid en Bestuur van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Helsloot heeft als professor Veiligheid en Bestuur vast wel een mening over het huidige coronabeleid van het kabinet. Volgens hem moet je als bestuurder bij dit soort beleid altijd een kosten-batenanalyse maken: "Het bijzondere is dat ze dat nu juist niet doen. Hugo de Jonge heeft dat een beetje gesaboteerd. Het OMT adviseert niet hem, maar het BAO (Bestuurlijk Afstemmingsoverleg, red.). Dat is een club waar bijvoorbeeld ook de burgemeesters en veiligheidsadviseurs in zitten die breder moet kijken. Dankzij de minister mag het OMT twee weken nadenken, terwijl het BAO in een uur beslissingen moet nemen. Feitelijk wordt die club geparkeerd."

En daar gaat het dus in het huidige beleid al mis. Zwagerman merkt op dat Helsloot een keer gezegd heeft dat hij al twintig jaar bezig is met een draaiboek voor pandemieën en dat hij in een interview een bijzondere onthulling had gedaan: een algehele lockdown zit niet in het toolkit. "Als die Chinezen er niet mee waren begonnen, waren wij er ook nooit opgekomen. Je moet deze pandemie beschouwen als een normale griep. dus als je ziek bent, blijf je thuis. En voor de rest de samenleving open, want je kunt toch niks eraan doen. Tenzij het bijvoorbeeld om iets als ebola gaat."

Beleid

Volgens Helsloot doet Rutte er goed aan om naar de wetenschappelijke feiten te kijken. "Besmettingen vinden binnen plaats, niet buiten. Als je asymptomatisch bent - dus geen klachten hebt - ben je nauwelijks besmettelijk. Baseer daar je beleid op. Dan haal je meest kwalijke van het huidige beleid al weg." Aan het begin was daar met de curve flatten wél sprake van, gaat Helsloot verder. "Daar hadden we nooit mee moeten ophouden. Waarom dat veranderd is? Ik heb één van OMT-leden opgebeld en die zei: qua kosten-batenanalyse heb je gelijk. Maar daar gaan wij niet over."

Luister hieronder naar een nieuwe aflevering van Op z'n Kop

#14 - OP Z'N KOP! met Ira Helsloot - Op z’n Kop!

NPO Luister

Vanaf donderdag 14 januari is Op z'n Kop wekelijks te beluisteren via NPO Radio 2 en de bekende podcastplatformen. Wil jij ook eens een paar goede podcasts uitproberen? Het hele aanbod van de publieke omroep vind je in NPO Luister. Daar vind je een handig overzicht van populaire series en series die je zelf kunt kiezen aan de hand van slimme categorieën. Download de app voor je Iphone of Android telefoon.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie