Programma

Stem psychedelisch

  1. Nieuwschevron right
  2. Stem psychedelisch

Veel legendarische songs werden onder invloed van allerlei soorten drugs geschreven of er door ge

Bruine suiker

Brown sugar, junk, smack, oftewel heroïne: een drug die misschien wel te vernietigend is om expliciet te noemen in de muziek.

'Golden Brown' is naast een liedje over een meisje ook een verwijzing naar de harddrug en een van de grootste hits van The Stranglers. Leadzanger en schrijver Hugh Cornwell beleefde zowel aan de drug als de dame veel plezier, zo vertelde hij een journalist.

Rolling Stones-zanger Mick Jagger houdt de betekenis van het lied 'Brown Sugar' (1971) graag in het midden: 'de vage definitie', zo vertelde hij aan Rolling Stone Magazine, draagt bij aan het succes van het lied. Dus of het om de drug of een aanlokkelijke dame gaat...

Zelfmedicatie

We hebben het niet altijd over de illegale stoffen die de geest verruimen; ook doktersrecepten en gedoogde waren vind je terug in onze Top 2000 keuzelijst.

Op het album Nevermind staat Kurt Cobain's 'Lithium'. Lithium is een krachtige stemmingsstabilisator (red.) en zeker geen wonderpilletje voor een gezellige avond uit. De bipolaire stoornis van Kurt zelf wordt uiteengezet -al is zijn diagnose nooit bevestigd-. In het Stones-nummer 'Mother's Little Helper' vindt een arme huisvrouw haar kruk voor het dagelijks bestaan in een potje kleine gele pillen.

Confronterend

De pijnlijke waarheden en gevolgen van gebruik voel je ook door de keuzelijst heen. Gedoemde gebruikers inspireerden verschillende heftige songs.

Ed Sheeran's 'The A-Team' is een relaas over zijn tijd in een drugsopvang met zware gebruikers. De riff van Carlos Santana's 'Europa (Earth's Cry, Heaven's Smile)' wordt geboren 'dankzij' een slechte trip op mescaline (psychedelische drug van cactus) en in K's Choice's 'Not An Addict' wordt de verheerlijking en ontkenning van verslaving op onverbloemde wijze in twijfel getrokken.

David Bowie schrijft het lied 'Tonight' met ervaringsdeskundige Iggy Pop. Het origineel bevat een extra proloog waarin de toedracht van het lied duidelijk wordt: I saw my baby / She was turning blue / I knew that soon / Her young life was through / And so I got down on my knees / Down by her bed / And these are the words / To her I said. Een geliefde overlijdt aan een overdosis.

Wazig

Naast de chemicals in 'Born Slippy' (Underworld), Hendrix' dromerige 'Purple Haze' en Traffic's bizarre 'Hole In My Shoe' is 'White Rabbit' van Jefferson Airplane misschien wel de meest bekende "drugsplaat" in onze keuzelijst.

De beeldspraak van Lewis Carroll's fantastische roman Alice In Wonderland wordt vermengd met de onherroepelijke werking van LSD (Lysergeenzuurdi-ethylamide). Zangeres Grace Slick stond bekend als veelvuldig gebruikster in de jaren '60. In een interview met het blad Vanity Fair vertelde ze: "Als ik schreef ging ik eerst door alle drugs heen". Tegenwoordig zijn de enige witte konijnen die ze ziet degene die ze zelf op doek zet: Ze is schilderes!

Lees ook de magische steminpsiratie.

Ster advertentie
Ster advertentie