Programma

Hoe werkt smaak?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe werkt smaak?

Elke maandagavond komen er lijfvragen aan bod bij Rabbering Laat. Deze keer ondervragen Paul en Cielke smaakprofessor Peter Klosse over smaak.

Er zijn een hoop misverstanden over smaak. Zo is het dus niet waar dat je verschillende smaken op verschillende plekken in je mond kan proeven. Peter Klosse legt uit hoe het precies werkt: "Dat je op het puntje van je tong zoet zou proeven, aan de zijkant zuur en zout en aan de achterkant pittig, dat klopt niet."

Drie levels van smaak

Als het op smaak aankomt, kunnen we onderscheid maken tussen drie verschillende soorten. De eerste is de fysieke smaak, oftewel wat er op je bord of in je glas zit. Het tweede niveau is je tong en neus en alles wat we aan receptoren hebben. Die nemen de stoffen die in producten zitten waar. "Maar wat ze vooral doen is bijvoorbeeld zout omzetten in informatie", aldus Klosse. Daarna komen we bij het derde niveau aan. Die informatie van het zout gaat naar de hersenen en die gaan dat dan in elkaar sleutelen. "Dus je eet een appel, je smaakpapillen maken daar informatie van, die informatie gaat naar de hersenen en dan zeggen je hersenen: kijk, dat was een appel. Die appel in je hersenen heeft niets met het fysieke product te maken, terwijl die appel op je bord een echte appel was."

Corona en smaak

Mensen die het coronavirus gehad hebben, kunnen last hebben van een veranderde smaakervaring. "Voor mensen die dat overkomt is het vreselijk vervelend, want die proeven niet zomaar dingen niet meer, maar ze proeven dingen ook anders. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hele peper eten zonder dat ze dat scherp vinden. Je hele waarneming verandert," vertelt Klosse.

Volgens Klosse kan je trainen om je smaak terug te krijgen. Check het fragment voor zijn uitleg!

Lijfvragen beantwoord

Paul en Cielke hebben de afgelopen maanden meer lijfvragen voor jou kunnen beantwoorden, zoals:

Waarom roepen geuren emoties op?

Waarom worden katers erger naarmate je ouder wordt?

Waarom vinden sommige mensen koriander naar zeep smaken?

Waarom bijten we nagels en hoe kom je er vanaf?

Rabbering Laat

Je hoort Rabbering Laat iedere maandag tot en met donderdag tussen 22.00 en 00.00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie