Programma

Seksuologe over online intimidatie: 'Er moet echt iets tegen gebeuren'

  1. Nieuwschevron right
  2. Seksuologe over online intimidatie: 'Er moet echt iets tegen gebeuren'

Uit onderzoek blijkt dat 58 procent van alle meisjes en vrouwen tussen de 15 en 25 jaar te maken krijgt met online intimidatie. Seksuologe Mandy Ronda praat er met Ruud over.

Het onderzoek is uitgevoerd door hulporganisatie Plan International onder ruim 14.000 meisjes en jonge vrouwen uit 31 landen. "Het is echt bizar veel ook al ben ik er niet over verbaasd. We hebben het hier al jaren over, maar het is goed dat er onderzoeken blijven komen", vertelt ze.

Slapeloosheid en angst voor mannen

"Wat valt er eigenlijk onder intimidatie?", vraagt Ruud zich af. "Het gaat van denigrerende opmerkingen tot aan vragen om seks of het sturen van naaktbeelden in ruil voor spullen. Het dreigen met verkrachting. Het kan heel ver gaan", vertelt ze. De gevolgen van online intimidatie zijn ernstig geeft de seksuologe aan. "De ene ziet het als iets grappigs de ander die zal het eerder rapporteren en blokkeren. Over het algemeen wordt het wel ervaren als bedreigend en intimiderend. Het kan zorgen voor slapeloosheid, angst voor mannen en gevoel voor onveiligheid. Het is niet heel erg onschuldig."

Is het strafbaar? En kun je een kind hier goed tegen beschermen? Je hoort het hieronder:

De Wild in de Middag

Je hoort De Wild in de Middag iedere werkdag van 16:00 tot 18:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: Unsplash

Ster advertentie
Ster advertentie