Programma

Chuck Berry (90) overleden

  1. Nieuwschevron right
  2. Chuck Berry (90) overleden

Rock-'n'-rollheld Chuck Berry is op negentigjarige leeftijd overleden. Hij was één van de grondleggers van de moderne popmuziek. Zijn doodsoorzaak is nog niet bekend.

Een van de eerste

De in St. Louis, Missouri geboren Charles Berry breekt in zijn 28e levensjaar pas door, wanneer hij in 1955 zijn eerste single 'Maybelline' uitbrengt op het blueslabel Chess Records. Het wordt gezien als één van de eerste rock-'n'-rollnummers, ook al leent Berry de melodie van de countryhit 'Ida Red' van westernzanger Bob Wills uit 1938.

Hit na hit

Hij weet in de VS een hele reeks hitsingles te scoren in de tweede helft van de jaren 50, waaronder 'Roll Over Beethoven', 'School Day (Ring! Ring! Goes The Bell)', 'Rock And Roll Music', 'Sweet Sixteen' en 'Johnny B. Goode'. Zijn enige Amerikaanse nummer 1-hit komt pas in 1972, met 'My Ding-A-Ling'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Succes in Europa

Ook in Europa krijgt Chuck Berry voet aan de grond, ook al scoren hier andere artiesten vaak grotere hits met zijn liedjes dan hijzelf. Ondere andere The Beatles, The Rolling Stones, Elvis Presley, The Beach Boys, Electric Light Orchestra en Linda Ronstadt scoren in de hitlijsten met nummers die Berry geschreven heeft.

Quote

If you tried to give rock 'n' roll another name, you might call it Chuck Berry.

John Lennon

Nieuw album

In Nederland heeft Chuck Berry op papier maar twee hits, omdat de piek van zijn populariteit al achter hem ligt wanneer halverwege de jaren 60 in ons land hitlijsten worden opgericht. Afgelopen najaar werd Chuck Berry negentig jaar oud. Hij kondigde op zijn verjaardag aan een nieuwe plaat uit te brengen, dat zijn eerste studioalbum in bijna veertig jaar moest worden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie