Programma
BNNVARA

Kortgeknipt, vrij woekerend, of heggenarmoede: wat zegt een heg over jou?

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Kortgeknipt, vrij woekerend, of heggenarmoede: wat zegt een heg over jou?

De één heeft 'm kortgeknipt, de ander laat 'm vrij woekeren, áls je er een hebt tenminste: de heg. Kunstenaar Bart Eysink Smeets verwondert zich over de heggen-wieg-woede en hoe mensen met deze vorm van erfafscheiding omgaan. Om zijn eigen gedachten een plek te geven maakte hij een speciale heggenwandeling, dwars door Leeuwarden. In Spijkers met Koppen legt Bart uit waarom de heg hem zo bezighoudt.

Kunstenaar Bart Eysink Smeets is ervan overtuigd: Nederlanders willen opvallen met hoe netjes, strak en onopvallend hun voortuin is. "Ik vind het heel bijzonder dat we een struik in een hokje proberen te duwen. Hoe strakker de heg, hoe meer inside the box de persoon in het huis is." Om zijn punt te drukken kocht de kunstenaar een bos bloemen en knipte de bladeren één voor één vierkant. Een foto van het nieuwe boeket plaatste hij op Instagram. "Ik kreeg woedende reacties. Op de een of andere manier accepteren we dat alleen bij een heg. Een goede heg vraagt veel werk, dat betekent dus dat men hun struik het hele jaar door in een onnatuurlijke vorm giet."

Heggenarmoede

Tijdens de uitgestippelde audiotour kom je meerdere vormen van heggen tegen. Zoals op de Harlingerstraatweg. "Daar staat de drietrapsraket. Het zijn verschillende haagplanten naast elkaar, maar met andere hoogtes. Ze zijn van boven wel precies recht." De Merelstraat is ook een stop op de route en is een volledig heggenvrije zone. "Heggenarmoede. Dat is het andere volk, ander soort mensen."

De audiotour werkt op naar een groots spektakel, de winnaar van de Gouden Heggenschaar. Geen echte prijs natuurlijk, maar een titel die Bart in het leven heeft geroepen voor de heg die er het strakst bij staat. De VHDG Heggenwandeling is hier te beluisteren.

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie