Programma
KRO-NCRV

Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen: 'Oekraïners kijken kat uit de boom'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen: 'Oekraïners kijken kat uit de boom'

Hans Jaap Melissen verblijft op dit moment in Charkov, Oekraïne. Het land werd deze week aangevallen door Russische raketten. In De Wild In De Middag vertelt hij over de huidige situatie in Oekraïne.

De raketaanvallen van Rusland op Oekraïense steden zijn een reactie op de explosie van afgelopen zaterdag op De Krimbrug. De strategische brug is een belangrijke aanvoerlijn voor de Russen, en liep grote schade op. Met de aanvallen lijkt Rusland de burgers van Oekraïne te willen waarschuwen nog steeds een dreiging te zijn. Melissen vertelt in De Wild In De Middag: "Rusland wil duidelijk maken dat ze nooit rustig zullen slapen, zolang de oorlog niet is opgelost."

Gewenning

Melissen merkt dat de mensen steeds meer gewend raken aan de aanvallen. De meeste Oekraïners hadden het zien aankomen, de oorlog gaat gewoon verder. Zo zegt hij: "Ik denk dat mensen bang zijn. Alleen je leert natuurlijk wel leven met zo’n oorlog. In de stad waar ik nu ben zijn elke nacht bombardementen. Daar zijn de mensen aan gewend. In Kiev was het al een aantal maanden rustig, daar is het schrikken voor de mensen."

Of het om een eenmalige wraakactie van Poetin gaat of een mogelijk verdere escalatie is moeilijk te zeggen. Volgens hem is het vooral dreigen: "Vaak moeten oorlogen eerst flink uit de hand lopen voor er een weg naar de onderhandelingstafel is. Er wordt pas onderhandeld, wanneer beide partijen dat heel nuttig vinden. Daar gaat vaak een flinke escalatie aan vooraf."

Opvallend rustig

Vanochtend belde Hans Jaap Melissen opnieuw in, dit keer met Jan-Willem en Jeroen. Hij vertelde hoe de nacht is verlopen; verrassend genoeg opvallend rustig. De Oekraïense burgers zijn momenteel aan het afwachten, want niemand weet zeker of het om een eenmalige aanval ging. "Mensen zijn een beetje de kat uit de boom aan het kijken. Is dit eenmalig, een dag waarop Poetin wraak wilde nemen, kunnen we nu weer verder?"

Tot nu toe breekt de moraal van de burgers niet. "Mensen zijn kwaad en vastberaden dat de oorlog door moet gaan. Ze willen hun land nu juist extra bevrijden van de Russen." Maar er zijn ook twijfels: mensen vragen zich af of ze de juiste keuze hebben gemaakt om terug te keren naar de stad.

Zelf houdt de oorlogsverslaggever ook rekening met de aanvallen. "Het hotel heb ik uitgezocht op zo’n manier dat het ingebouwd is met hogere flats. Het zijn wel rare keuzes die je maakt, maar het hoort erbij. Mensen hier leven er dagelijks mee."

De Wild In De Middag

Je hoort De Wild In De Middag iedere maandag tot en met donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie