Programma
KRO-NCRV

Noah krijgt jongeren via TikTok aan het lezen: 'Ik zie het als een tweede kans'

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Noah krijgt jongeren via TikTok aan het lezen: 'Ik zie het als een tweede kans'

Met zijn tienduizenden TikTok-volgers weet de 21-jarige Noah zijn leeftijdsgenoten massaal aan het lezen te krijgen. Bij Het Oor Wil Ook Wat vertelt hij over zijn passie: "Ik vind het een van de meest gezonde vormen van entertainment die je kan hebben."

Het is een opvallend fenomeen: op TikTok, een van de meest recente social mediaplatformen, raken jongeren massaal verslingerd aan het ouderwetse lezen. Een van de bekendste leden van de Nederlandse BookTok-community is de 21-jarige Noah de Campos Neto die, onder gebruikersnaam @jetweedevader, literaire tips deelt met zijn volgers.

"Met de leeslijst op de middelbare school verliezen heel veel jongeren de liefde voor lezen", vertelt Noah aan Emmely de Wilt in Het Oor Wil Ook Wat. "Ik zie dit als een tweede kans voor jongeren om die liefde te herontdekken, want ik vind dit een van de meest gezonde vormen van entertainment die je kan hebben."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ieder instapniveau is goed

In eerste instantie had Noah geen idee dat er zo'n interesse was voor lezen op TikTok. "Toen ik m'n eerste video had geplaatst, wist ik niet eens dat BookTok een ding was", legt hij uit. "Ik ben er een beetje in meegegaan. Ik las altijd in het geheim, omdat er soms een beetje raar over werd gedaan door leeftijdsgenoten. Maar blijkbaar was het heel populair."

Maar waarom lukt het Noah wel om jongeren te laten lezen, waar leraren en overheidscampagnes falen? "Jongeren nemen eerder dingen aan van jongeren dan van volwassenen", denkt hij. "En ik hou het heel laagdrempelig, dus ik verhef mezelf niet boven andere jongeren."

Daarbij vindt Noah het belangrijk dat ieder instapniveau goed is. "Als je wilt beginnen met de Donald Duck en dan langzaam verder wilt gaan om uiteindelijk te eindigen met een roman in je handen, is dat oké", vervolgt hij. "Iedereen herontdekt het lezen op zijn of haar manier."

De zomertip

De zomer is bij uitstek het seizoen om te lezen, dus welk boek moet volgens Noah mee op vakantie? "Een tip die ik aan iedereen kan geven, jongeren en volwassenen, is Yellowface van R.F. Kuang", vertelt hij. In die roman brengt een hobbyschrijfster het manuscript van een vriendin van de universiteit, een succesvol schrijfster die plots komt te overlijden, uit onder haar eigen naam. "Het is echt de grootste rollercoaster ooit", vindt Noah.

Bekijk het volledige gesprek hieronder:

Video niet beschikbaar

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat op zaterdag en zondag tussen 10.00 en 12.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie