Programma

Presidentskandidaten

  1. Nieuwschevron right
  2. Presidentskandidaten

De Amerikaanse presidentsverkiezingen komen er weer aan in 2016. Leo Blokhuis somt bij Typisch Toine enkele succesvolle campagnenummers op.

Vooral doorgaan

Misschien kwam het door de eerste Golfoorlog of door het zwakke economische herstel van de VS na een recessie dat George Bush de presidentsverkiezingen van 1992 verloor van de charismatische Democraat Bill Clinton, maar het campagnenummer 'Don't Stop' van Fleetwood Mac heeft er vast ook iets aan bijgedragen. De winst van Clinton was in 1993 zelfs goed voor een reünie van de band (Michael Jackson en Clinton zelf zongen ook mee).

Maak je niet druk

Bush Sr. won vier jaar eerder de Amerikaanse verkiezingen. Aanvankelijk wilde hij de toen actuele hit 'Don't Worry, Be Happy' van reggaezanger Bobby McFerrin gebruiken voor zijn campagne. Toen hij protesteerde tegen het gebruik ervan, werd gekozen voor het stokoude 'This Land Is Your Land' van Woody Guthrie, een zanger die vaak in verband werd gebracht met het communisme (en daardoor omstreden was in VS).

Ruzie met muzikanten

De zoon van de voormalige president Bush, George W. Bush, kreeg het tijdens de verkiezingen van 2000 aan de stok met zowel Sting als Tom Petty. Geen van beide artiesten wilden dat de jongere Bush hun liedjes, respectievelijk 'Brand New Day' en 'I Won't Back Down', gebruikten. Ook presidentskandidaat John McCain wilde die hit van Tom Petty gebruiken, maar de zanger weigerde opnieuw.

I'm the president, he's The Boss

John McCain verloor de verkiezingen in 2008 van Barack Obama. Toen Obama zich opnieuw verkiesbaar stelde voor de verkiezingen van 2012, kreeg hij hulp van Bruce Springsteen (met het nummer 'We Take Care Of Our Own'). Eerder al wilden diverse presidentskandidaten Springsteens 'Born In The U.S.A.', over het lot van Vietnamveteranen, gebruiken, maar allen kregen zij nul op het rekest.

Beluister hier het gehele college van Leo Blokhuis terug

Ster advertentie
Ster advertentie