Programma

Onderzoeker Wilbert Zwart over ontdekking op het gebied van uitgezaaide kanker

  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzoeker Wilbert Zwart over ontdekking op het gebied van uitgezaaide kanker

In een nieuwe aflevering van Oorlog In Je Lichaam vertelt onderzoeker Wilbert Zwart over een nieuwe ontdekking op het gebied van uitgezaaide kanker.

Ze heten ‘doorlevers’. Mensen die kanker hebben, maar er voorlopig nog niet aan overlijden. Het zijn er steeds meer, maar ze vinden hun onzekere leven vaak ingewikkeld. Sigrid, de vrouw van Hans Jaap Melissen leeft zo verder. Net als Danielle Hermans, auteur van het boek Doorlevers. "Ik ben heel erg bang om corona te krijgen. Ik heb nu bijna vijf en half jaar kanker en dan doodga aan corona zou ik heel erg vinden", vertelt ze. "Ik ben iemand die aan het doorleven is met kanker. Ik zit nu in een halfjaarlijkse controle. Ik heb uitgezaaide longkanker, maar ik ben er nog steeds." In het interview hebben Hans Jaap en Hermans het over haar ziekte en dat ze bewust niet wilde weten wat haar levensverwachting is. Maakt het haar leven prettiger dat ze het niet weet? Je hoort het in een nieuwe aflevering van Oorlog in je Lichaam.

Zelfde route

Naast een gesprek met Danielle Hermans gaat Hans Jaap ook langs bij onderzoeker Wilbert Zwart die vertelt over een nieuwe ontdekking op het gebied van uitgezaaide kanker. "De eigenlijke ontdekking is wanneer prostaatkanker uitzaait dat er bepaalde signalen in een tumorcel worden aangezet die eigenlijk tijdens het het hele leven van de patiënt hebben uitgestaan, maar op en moment dat de prostaat werd gevormd toen waren die signalen nodig om de prostaat te maken." Op het moment dat de tumor gaat uitzaaien gingen de tumoren terug in de tijd en werd het 'oude' programma weer aangezet. "Alle uitgezaaide samples van prostaatkanker bleken allemaal dezelfde route te hebben gekozen." Is dit alleen bij prostaatkanker of is dit bij andere soorten kanker ook zo? Je hoort zijn antwoord hieronder:

#7 - Doorlevers - Oorlog in je Lichaam

Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast 'Oorlog in je lichaam'. Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken. Volkskrant geeft over de podcast aan: 'Het is een podcastdocu die zonder effectbejag ontroert'. Te beluisteren via Apple Podcast/iTunes, Spotify, Pocket Casts, Google Podcasts en de NPO Radio 2 app.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie