Programma

Hoe Volumia's 'Blijf Bij Mij' te danken is aan Dinand Woesthoff

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Volumia's 'Blijf Bij Mij' te danken is aan Dinand Woesthoff

In Het Oor Wil Ook Wat gaat Emmely op zoek naar mooie verhalen die zijn ontstaan in de studio. Dit keer belt ze met presentator Henkjan Smits over het ontstaan van Volumia's 'Blijf Bij Mij'.

Het verhaal speelt zich af in 1999 in Studio Arnold Mühren in Volendam. Henkjan is dan muziekproducent en werkt samen met zijn compagnon aan het tweede album van Volumia. "Ik zat met die plaat een beetje in mijn maag, want hij was nog niet zo goed als de debuutplaat van Volumia", vertelt Henkjan.

Een onwaarschijnlijke samenwerking

Tegelijkertijd zijn Henkjan en zijn compagnon ook druk met het eerste album van Kane. Terwijl zij in de studio zijn met de band, komt de nieuwe plaat van Volumia ter sprake. Henkjan vertelt zijn compagnon: "Ik mis nog een lekkere, commerciële uptempo in het repertoire van het tweede album van Volumia." De zanger van Kane, Dinand Woesthoff, luistert mee en biedt aan om mee te helpen. Henkjan moet er een beetje om lachen, omdat de genres van Volumia en Kane vrij ver uit elkaar liggen. "Nou, we hebben het over Volumia, dus dat denk ik niet", zegt hij tegen Dinand. Woesthoff laat het daar niet bij: "Weet je wat, geef mij dat eerste album van Volumia maar mee, dan ga ik eens even kijken."

Eigenlijk moesten het blazers worden

Een week later komt Dinand de studio binnen met een cassettebandje. Henkjan luisterde naar de demo in de auto: "Het was een akoestisch gitaartje, en hij begint zo 'pa pa da da pa pa da'." Hij is tevreden over de melodie en ziet het begin van een lekker, uptempo liedje. Volumia neemt het nummer op en uiteindelijk nodigt Henkjan Dinand uit om in de studio naar de definitieve versie te luisteren. Als hij het aanzet, begint Dinand hard te lachen. Hij legt Henkjan uit waarom: "Voor mij was dat 'pa pa da da pa pa da' de bedoeling dat dat de blazers zouden worden, dat jullie daar een blaasarrangement zouden maken." In plaats daarvan had Volumia het deuntje ingezongen. De interpretatie van Henkjan en zijn team pakte uiteindelijk toch goed uit. Bij concerten werd het deuntje massaal meegezongen en bleek het de hook van het nummer te zijn geworden.

Video niet beschikbaar

Het Oor Wil Ook Wat

Je hoort Het Oor Wil Ook Wat elke zaterdag van 09:00 tot 12:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie