Programma

'Careless Whisper' bestaat 35 jaar

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Careless Whisper' bestaat 35 jaar

Vijfendertig jaar geleden kwam de wereld voor het eerst in aanraking met 'Careless Whisper'!

Silver screen

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is dit nummer niet gebaseerd op een feitelijke gebeurtenis in het leven van George Michael. In tegendeel. De zanger bedenkt een groot gedeelte van het nummer terwijl hij in de bus zit. Michael is pas zeventien jaar en is onderweg naar zijn bijbaantje als portier bij een bioscoop. Vandaar ook de verwijzing in de eerste zin met 'the Silver screen'.

Saxofoon

De saxofoonsolo in 'Careless Whisper' wordt gespeeld door Steve Gregory, een sessiespeler uit Londen. Dit was niet zomaar bepaald. Ingenieur Chris Porter heeft later aangegeven in een interview dat maar liefst tien verschillende saxofonisten langskwamen tijdens een opnamesessie. Het is uiteindelijk het geluid wat Gregory produceert waar George fan is. Eén van de uitdagingen was wel om zoveel noten in één adem te halen. Dit werd bereikt toen Porter de band vertraagde toen hij Gregorys solo opnam. Toen hij de band op normale snelheid afspeelde, keurde Michael deze goed. Het resultaat is één van de meest beroemde saxsolo's in populaire muziek.

Wham! of George?

De meeste nummers van Wham! worden geschreven door George Michael, maar voor 'Careless Whisper' gaan de credits ook naar Andrew Ridgeley, de andere helft van Wham!. Het nummer wordt uitgebracht op het tweede album van het duo, Make It Big, maar wordt ook uitgebracht als een solo-single van George Michael.

Affaire

De muziekvideo vertelt het verhaal van een man die zich schuldig voelt over zijn buitenechtelijke affaire. Hij wist dat zijn vrouw er ooit een keertje achter zou komen. In een interview met The Big Issue vertelt Michael over het nummer: "Ik ben nog steeds een beetje verbaasd waarom het zo'n indruk op mensen heeft gemaakt. Is het omdat zoveel mensen zijn vreemdgegaan? Is dat waarom ze er een connectie mee voelen? Ik heb geen idee, maar het is ironisch dat dit lied - dat me op een bepaalde manier is gaan definiëren - al in het begin van mijn carrière is geschreven toen ik nog zo jong was. Slechts zeventien jaar en ik wist eigenlijk nergens echt iets vanaf. Zeker niet over relaties." Michaels single staat in het voorjaar van 1984 maar liefst 7 weken bovenaan de Nederlandse Top 40.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

George Michael stond in 2018 met 'Careless Whisper' op plek 204 in de Top 2000.

Foto omslag: still

Ster advertentie
Ster advertentie