NPO Radio 2 TopSongs

MEAU zet zich in voor online veiligheid in nieuwe TopSong

foto: Jantina Talsma
  1. Nieuwschevron right
  2. MEAU zet zich in voor online veiligheid in nieuwe TopSong

Singer-songwriter MEAU komt in februari met de single Stukje Van Mij, een nummer waarin ze zich uitspreekt tegen het ongewenst doorsturen van intieme beelden. Aankomende week is Stukje Van Mij NPO Radio 2 TopSong.

De boodschap van MEAU’s single is duidelijk: pas op met wie je intieme beelden deelt! Stukje Van Mij is onderdeel van een campagne die jongeren helpt omgaan met intieme beelden, vertrouwen en de gevolgen van online shaming. Bart Arens vindt het daarom ook geen nummer om uitbundig te vieren en heeft in plaats daarvan MEAU gevraagd wat te vertellen over de boodschap achter Stukje Van Mij in Aan De Slag!

Stukje Van Mij

Online shamen is "het ongewenst doorsturen van intieme beelden", legt MEAU uit, "zonder dat er toestemming voor is gegeven." Volgens expertisecentrum seksualiteit Rutgers zijn ruim 33.000 jongeren in de afgelopen 6 maanden slachtoffer geworden van doorgestuurde berichten. Een schokkend aantal, vindt ook de zangeres. "Er gebeurt veel meer online dan vroeger en je seksualiteit ontdekken hoort daar ook gewoon bij. Dat zou natuurlijk op een veilige manier moeten kunnen, maar het gebeurt gewoon heel vaak dat er niet over wordt nagedacht en dat het toch wordt doorgestuurd. En dat is echt iets wat moet veranderen." Stukje Van Mij, het nummer dat MEAU schrijft als antwoordt op de problemen, moet een rol in gaan spelen in het bespreekbaar maken van online veiligheid. De zangeres hoopt dat door het gesprek op gang te brengen "mensen toch wel even twee keer nadenken voor ze zoiets doorsturen."

Heb jij kortgeleden of langer geleden te maken gehad met online shaming? De medewerkers van Slachtofferhulp Nederland staan klaar voor slachtoffers, getuigen of andere betrokkenen van seksueel misbruik, lichamelijk of psychisch geweld. Kijk op www.slachtofferhulp.nl voor meer informatie

Tekstuele Voorlichting

Bij Martine In De Middag ontleedt MEAU eerder al haar nieuwe single. "Het is een emotioneel beladen nummer", vertelt MEAU tegen Martine ten Klooster. Ze hoopt dat Stukje Van Mij mensen doet beseffen dat ze iets verkeerd doen als ze dergelijke beelden doorsturen. "We moeten het bespreekbaar maken en de focus verleggen van het slachtoffer naar degene die de foto doorstuurt." Het hele gesprek lees je hier terug.

Luister hieronder naar Stukje Van Mij:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volg de TopSong-playlist op Spotify

Wil je behalve Stukje Van Mij ook alle andere TopSongs luisteren op Spotify? Abonneer je dan op onze playlist!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie